Напишете дума/думи за търсене

Живко Джамяров: Сибирският женшен помага при Хашимото

Често, когато човек загуби здравето си, и традиционната медицина не му помага, започва да търси алтернативни начини да си го върне отново. Понякога болестта не е толкова страшна, а идва като сигнал, че начинът на живот и хранене са неправилни, и човек трябва коренно да ги промени. Така се случва със специалистът по биохрани Живко Джамяров, когато потърсихме, за да ни разкаже за ползата от суперхраните и най-вече за кълновете. Неговият живот е низ от изпитания. Той тръгва от болестта на Хашимото, метаболитния синдром и дори инсулта, след което започва да се храни само с растителна храна, ресторантьор и съветник на много хора, които минават по неговия нелек път.

-Нерядко хора със сериозен здравословен проблем, го преодоляват или довеждат до ремисия, и животът им се превръща в мисия да помагат. Така ли се получи при теб?
-При мен се получи така, но не всички хора разпознават тези знаци. Когато се появи болестта, не я отчитат като приятелско намигване, и време да променят нещо, преди да е станало прекалено късно. Често я приемат като наказание, с което се затварят в себе си и то ги изяжда отвътре. Или се чувстват по-малко хора от останалите, които са здрави, мислят, че едва ли не са недостатъчно функционална част от обществото. Много хора затова не споделят, че имат здравословен проблем, изолират се, стават по-избухливи. Отделно усещат натиск от семейството им, което не ги разбира, и очаква те да са на същото ниво, на което са били преди болестта. Това допълнително налива масло в огъня.

-Твоята борба основно с Тиреоидитът на Хашимото ли беше?
-Да, в последствие се появиха хормонални проблеми, а през 2013 направих инсулт. Имах метаболитен синдром и преддиабет.

-Заради всичко това ти започна да коригираш храненето си, да
намаляваш килограмите си ли?

-Водещото беше да потърся начин за превенция с промяна в начина си на хранене, да поставя старт на здравословна диета. Започнах внимателно да подбирам храната по функционалност и стойност, не просто да приемам празни калории. Включих отбрани билки, консултация с ендокринолог, медитация, релаксация, среща със специалист в областта на алтернативната медицина.

-Какви билки са полезни при Хашимото?
-Полезна е индийската билка шуду-гугул. Положително въздействат сибирски женшен, корейски, както и американски. Може да се приема мака, която идва от Латинска Америка, защото подпомага дейността на щитовидната жлеза.

-Много хора в наши дни пият кокосова вода за възстановяване след тренировки. Правят го и известни личности като Мадона и Деми Мур. Полезна ли е тя?
-Полезна е. Сутрин на гладно може да се приема и студено пресовано кокосово масло, с което да се подсилва обмяната на веществата и да се подпомага редукцията на килограми.

Живко Джамяров
Живко Джамяров

- Как кълновете подпомагат здравето?
-Кълновете, както и всички други ферментирали храни като туршиите, киселото зеле, киселото мляко, гъбата комбуча, са полезни за здравето. Кълновете съдържат ензими, които са живи, биоактивни. По-лесно се усвояват от нашия организъм и подпомагат работата на чревната флора. Те са особено полезни за хора, които приемат антибиотици без да вземат пробиотици и пребиотици, които да балансират чревната им флора. Тогава може да се стигне до чревна пропускливост и проблеми с чревния тракт.
В търговската мрежа има кълнове предимно във вид на зеленчук. Но се предлагат и в сух вид, които са покълнали, дехидратирани, смлени на прах и обогатени с витамини и минерали, ферментирали трици (вид пребиотик, с който се хранят полезните микроорганизми в червата), пробиотичен комплекс от растителен произход, диворастящи плодове и коприва. Някои са предназначени за мъже, други за жени, има и за подпомагане на мозъчната и мисловната дейност. Докато предлаганите като зеленчуци могат да се направят вкъщи, изсушените на прах не могат, и се продават готови. Стават перфектна добавка към различни ястия.
Вкъщи си правим кълнове от семената: слънчоглед, елда, лен, и ги добавяме към салати. Трябва да се внимава с люцерната, защото крие риск от развитие на патогени – плесени, ешерихия коли. Не бих съветвал вкъщи да се прави покълнала люцерна.
Вкусна и лесна е доматената салата с авокадо и кълнове от елда, от репичка, от соя.

-Много хора вземат водорасли при проблеми с щитовидната жлеза. Кои видове помагат?
-При хиперфункция може да се вземат тези видове, които съдържат йод като червени и кафяви водорасли. Такива са келп, дулсе, комбо. При хипофункция на щитовидната жлеза каквото е Хашимото, е добре да се избягват тези водорасли, а да се приемат зелените и синьозелените, които са сладководни – хлорела, зелено нори, морска салата.


-Какво би препоръчал за повишаване на имунитета?
-Препоръчвам ферментирали храни, кълнове, женшен, ехинацея, физическа активност. Повечето болести тръгват от възпаления, които не се лекуват, както и от проблеми с червата. Полезни още са йога заниманията, разходките сред природата, и умерената консумация на алкохол.
-Аронията помага ли за по-добър имунитет?
-Този плод е богат на антиоксиданти. Използва се като част от режима при ракови заболявания. Всички плодове от тъмния спектър като боровинки, къпини, касис са полезни за организма.


- Ще ни кажеш ли как да готвим суперхраната елда?
- Може да се сготви с тиквички, патладжан и сушени домати. Първо я накисвам за няколко часа, за да се активират биоактивните й съставки, и става почти като покълнала. След това я изплаквам и добавям към предварително приготвени зеленчуци, например на пара. Добър вариант е да се направи като ориз на фурна с гъби и залята с доматен сос, да се напълни в чушки или завие в сарми. Всичко с бял ориз може да се замести с елда.

-С чия обикновено се правят десерти. Ти как я хапваш?
-Като се накисне, тя поема от водата и се използва за спойка вместо яйце. Може да се добавя в шейкове и смутита, в десерти, кремове, от нея се правят и сурови крекери.

-Коя хранителна добавка ще препоръчаш за възрастните хора, освен чай от гинкобилоба?
-Бих препоръчала да се търсят естествени източници за набавяне на гама аминомаслена киселина, т.нар. GABA, която е невротрансмитер. Важна е за мозъчния метаболизъм и правилната мозъчна дейност. Предпазва от дегенеративни заболявания, намалява чувството на нервност и напрежение. В момента се изследва полезното й действие върху панкреаса. Важно е всичко, което се приема, да е под лекарско наблюдение.
Не е добре да се приемат прекалено много хранителни добавки, както и тези с концентрирани много вещества, а да имат изчистено балансирано хранене, повече движение, работа с мислите и емоциите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X