Напишете дума/думи за търсене

Незабравими бабини рецепти

Запеканка от зрели домати

5 домата

250 г гъби

2 глави лук

1/2 ч.ч.ч ориз

1/2 връзка магданоз на ситно

5 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

1 яйце

5 с.л. кисело мляко

2 с.л. брашно

черен пипер

сол

по няколко листа джоджен и босилек на ситно

1 Сварете нарязаните гъби в леко подсолена вода и изцедете. Отрежете капачетата на доматите и ги издълбайте. Сотирайте лука и ориза в 3 с.л. олио, разредете с 1 ч.ч. вода.

2 Добавете червения пипер, зелените подправки, гъбите, вътрешността на доматите, осолете и налейте малко гореща вода. След като оризът поеме водата, напълнете доматите и ги захлупете с капачетата.

3 Наредете в намазнена тавичка. Ако остане от сместа, запълнете празнините между доматите. Поръсете с останалото олио, залейте с 1 ч.ч. гореща вода и печете на умерена фурна.

4 Малко преди ястието да е готово, залейте с разбитите с кисело мляко яйце и брашно. Печете до зачервяване.

Картофи с кашкавал

1 кг картофи

100 г масло

100 г настърган кашкавал

300 г бульон

черен пипер

сол

1 Обелете картофите, нарежете на колелца и осолете. В обилно намазана тавичка наредете половината от картофите, върху тях половината от настъргания кашкавал, поръсете с черен пипер и няколко парченца масло.

2 Отгоре наредете останалите картофи, кашкавала, маслото, черен пипер и залейте с бульона. Печете на умерена фурна.

Суфле от спанак

800 г спанак

50 г масло

2 ч.ч. прясно мляко

100 г брашно

6 яйца

100 г кашкавал

черен пипер

индийско орехче

сол

1 Сварете добре измития спанак, изцедете и пасирайте. Отделно пригответе сос бешамел от маслото, брашното и млякото. Смесете го със спаначеното пюре, жълтъците, разбитите на сняг белтъци, черен пипер, настъргано индийско орехче и сол.

2 Изсипете сместа в намазнена тавичка, поръсете с настъргания кашкавал. Печете 15 мин в умерена фурна.

Яйца със сметана на фурна

за 6 порции

6 пресни яйца

6 с.л. готварска сметана

30 г масло

20 стръка пресен лук на ситно

сол

черен пипер

Затоплете 6 гювечета и разпределете в тях загрятата леко сметана и лука. Счупете по едно яйце, овкусете със сол и черен пипер. Отгоре сложете по малко парченце масло. Загрейте фурната на 240?С и печете 6 мин. Сервирайте с препечен хляб.

Пудинг от карфиол

1 карфиол

1 масло

5 яйца

3 ч.ч. прясно мляко

2 с.л. брашно

200 г кашкавал

1 връзка магданоз

черен пипер

сол

Сварете карфиола в леко подсолена вода, изцедете и го накъсайте на цветчета. Наредете в намазана с масло тавичка. Разбийте жълтъците, прибавете млякото, магданоза, половината от настъргания кашкавал, брашното, овкусете със сол и черен пипер. Внимателно разбъркайте с разбитите на сняг белтъци и изсипете върху карфиола. Отгоре поръсете с останалия кашкавал и маслото. Печете на водна баня в гореща фурна около 1 час.

Корейки

3 пакета бишкоти наполовина

1 масло

1 ч.ч. пудра захар

1 ч.ч. кристална захар

4 с.л. какао

2 ч.ч. смлени орехи

1 Разбийте маслото с пудрата захар и слепете две по две половинките на бишкотите. За да направите крема, смесете какаото, кристалната захар и вода. След като заври, потопете в него слепените бишкоти, а след това ги оваляйте в ядките.

Ситни бисквити

140 г брашно

100 г масло

3 с.л. пудра захар

бадеми на едро

кристална захар

Омесете тестото и разточете на кора. С чаша или формичка изрежете кръгчета, намажете отгоре със студена вода, посипете с бадеми на едро и кристална захар. Печете до порозовяване. След това слепете две по две с мармалад, поръсете с пудра захар и сервирайте.

За още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите неустоими предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите как да разпознавате орторексията и защо манията по здравословно хранене може да е опасна. Ще разберете кои са най-полезните масла за готвене и ще ви запознаем с изкушения, подходящи за барбекю. Тук са и шест идеи за салати с патладжан, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите студени супи по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения за нисковъглехидратни пици.

Ще ви срещнем и със сминдуха, който придава уютен аромат на гозбата, а наш специален гост е Мария Митева-Христоу от My Cooking Book, която споделя кулинарните си тайни. А от корицита ни вкусно ви намига фамозното розово руло с маскарпоне крем от Harry and Lexy's Workshop.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца, както и такова за красива кожа. Ще ви запознаем и с грузинската кухня, която е събрала в себе си най-добрите кулинарни традиции на Азия и Черноморието.

От специалиста по биохрани Живко Джамяров ще научите кои билки помагат при Хашимото. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X