Напишете дума/думи за търсене

Селенът – чудодейният помощник на здравето

Микроелементът селен е едно от жизненоважните вещества в човешкото тяло. Недостигът му води до нарушени функции на органи и системи и е често срещан проблем, от който страдат повече от милиард души.
Селенът в естествената си форма е част от почвата, от някои храни и в малки количества се намира във водата. Има антиоксидантни свойства, повишава имунитета, предпазва от увреждане от свободни радикали и възпалителни процеси, служи за поддържане на нормалния метаболизъм. Обикновено хората го консумират много по-малко, отколкото е необходимо за доброто функциониране на всички органи и системи. Какво количество селен трябва за нормалното функциониране на организма?

Селенът е необходим за лечение на инфекциозни заболявания, елиминиране на вирусни патогенни микроорганизми. Учените смятат, че е полезно за потискане на ХИВ инфекцията, тъй като при това заболяване пациентите са диагностицирани с неговия дефицит. Допълнителният прием на селен подобрява благосъстоянието на пациентите, увеличава броя на левкоцитите в кръвта, намалява необходимостта от хоспитализация.

Той помага да се поддържа доброто функциониране на ендокринната система, подпомага функцията на щитовидната жлеза, която съдържа най-много селен в тъканта си. Селенът има положителен ефект върху фертилитета при мъжете, докато при жените намалява риска от бременност и спонтанен аборт.

Дефицитът на селен е открит при пациенти с хронична бронхиална астма, затова учените предполагат, че той ще има ефект при лечението на болестта. Различни изследвания потвърждават, че селенът намалява риска от злокачествени новообразувания, тъй като предотвратява натрупването на свободни радикали, който е един от предшествениците на рака.

Храни, богати на селен

За да намалите риска от телесни нарушения, свързани с недостиг на селен, най-добре е да консумирате храни, богати на този минерал.

- бразилски орехи, кашу, слънчогледови семки и чиа;
- морска риба - сардини, херинга и сьомга, уловени в дивата природа;
- месо и черен дроб от домашни птици (пиле и пуйки), тревопасни говеда - овце, крави;
- гъби, чесън

Дозировка на селен

Идеалната дневна доза селен не трябва да надвишава 200 mcg, тъй като тялото се нуждае от него в много малки количества. Важно е да запомните, че прекаляването с микроелемент е по-опасно от недостиг, тъй като може да причини интоксикация. Всички изкуствени хранителни добавки със селен трябва да се консумират само след консултация с лекар.

Най-добре е дефицитът да се запълни с храна, тъй като е почти невъзможно да се получи свръхдоза от нея. Бразилски орех, 2-3 ядки кашу ще наситят тялото със селен и други полезни вещества и няма да навредят.
При консумация на твърде много селен е възможно предозиране с него, което води до отравяне на организма в остра или хронична форма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X