Напишете дума/думи за търсене

Ферментирала чеснова паста - здравословно и уникално вкусно

Многократно сме писали за необятната полза от ферментиралите храни, а днес ще ви запознаем с една от най-вкусните от тях - ферментиралата чеснова паста. Ферментацията кара чесъна да развие сладък, карамелизиран вкус, подобен на този на печения чесън. Но резултатът е още по-приятен, защото след като ферментирате чеснова паста, може да я съхранявате в хладилника за една година. Това, разбира се, никога не се случва, защото е толкова вкусна, че за една година ще я правите много пъти.

Може да я добавяте към супа за по-наситен и ярък вкус, към печено месо, риба, картофи и какво ли още не. Може да ползвате по малко от нея в пастата и пицата, както и при приготвянето на аламинути – яйца, сандвичи, разядки и т.н. Чудесен начин да я ползвате е в масло – разбъркайте няколко лъжици от пастата в леко разтопено масло и го приберете в хладилника. Имате си чесново масло с невероятен вкус!

Много е важно, докато ферментирате пастата, да не оставяте въздух в буркана, защото тогава ще получите мухъл.

Необходими съставки:

6-8 белени глави чесън
2 супени лъжици морска сол

Начин на приготвяне:
1. Поставете обеления чесън и солта в кухненски робот и ги смесете до образуването на паста.
2. Опитайте на вкус, за да видите дали не искате да добавите и малко сол, но това не е задължително.
3. Изсипете пастата в малък буркан и оставете около 2 см пространство отгоре.
4. Притиснете хубаво с лъжица. При натискането трябва да видите саламурата да излиза над пастата. Това е достатъчно саламура, за да ферментира.
5. Добавете някаква тежест – малък камък или пликче, пълно с вода, което сте завързали на възел. Целта е да намалите излагането на въздух и да предотвратите появата на мухъл.
6. Оставете някъде на топло, но не на пряка слънчева светлина за 14-21 дни.
7. Проверявайте на всеки няколко дни пастата, за да се уверите, че се намира под саламурата, а ако не е, я натиснете обратно.
8. След 14 дни опитайте пастата за киселинност и сладост. Готова е, когато пикантността се смекчи, вкусът е леко сладък и пастата е придобила светлокафяв, карамелен цвят.
9. Когато е готова, съхранявайте в хладилник до 1 година.

Още нещо:
Чесънът може да стане синкавозелен през първите няколко дни, защото реагира на минералите в солта. Цветът ще избледнее и ще стане светлокафяв, когато пастата е готова.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X