Напишете дума/думи за търсене

Най-лошите храни във вашия хладилник

Повечето от нас знаят чудесно, че чийзбургерът с пържени картофки е диетично бедствие, но често не осъзнаваме, че има много нездравословни храни, които ядем всеки ден и които редовно намират място в нашите хладилници. Тези храни добавят излишно много калории, мазнини, захар и сол към вашата диета, без да осъзнавате.

Храните в този списък са с високо съдържание на трансмазнини, наситени мазнини, захар и/или сол. Ще разгледаме и здравословните им алтернативи.

1. Майонеза

Майонезата е с високо съдържание на калории и мазнини.
Сама по себе си може да не е най-лошата храна, ако използвате само една чаена лъжичка или две. Повечето от нас обаче обичат да гребат здраво от буркана, За щастие има няколко по-здравословни варианта, които предлагат същия вкус без всички мазнини. Използвайте лека майонеза - само с 35 калории и 3,5 грама мазнина на супена лъжица и това ще намали калориите и мазнините, като същевременно запази вкуса на майонезата, който ви харесва. Помислете за алтернативни подправки като горчица, барбекю сос, салса, чили сос или сос тако.

2. Газирани напитки

Един от основните фактори, допринасящи за „празните калории“, са сладките напитки, вкл. подсладен чай, плодови напитки и спортни и енергийни напитки. Всички те са калории от захар и рядко нещо в добавка. Изследванията също така показват, че не ядем по-малко, когато пием тези подсладени напитки - ядем точно толкова, добавяйки още калории в нашите напитки.

Най-добрата напитка е добрата старомодна вода. Това трябва да е основният източник на хидратация през деня ви. Някои безкалорични напитки като неподсладени зелени и черни чайове също са добри източници на здравословни антиоксиданти.

3. Алкохолни напитки

Алкохолните калории също са празни, защото тялото не може да ги използва като енергия.

С алкохола често се злоупотребява и последиците от прекомерната консумация са добре известни. Вашият черен дроб трябва да работи усилено, за да разгради алкохола до мастни киселини, които след това се натрупват в черния дроб. Дори една нощ на обилно пиене може да доведе до натрупване на мазнини в черния дроб.

При алкохола умереността е от ключово значение.

4. Преработено месо

Всички видове саламчета, колбасчета и т.н. влизат в нездравословния списък, защото съдържат много натрий и понякога мазнини, както и някои консерванти като нитрити.
Храненето с високо съдържание на натрий може да увеличи риска от високо кръвно налягане, водеща причина за сърдечни заболявания и инсулт.

Преработеното месо (всяко месо, консервирано чрез пушене, втвърдяване или осоляване с добавяне на химически консерванти) може да доведе до повишен риск от рак на дебелото черво според Американския институт за изследване на рака. Множество специалисти смятат, че консервантите, използвани в преработените меса, може да се превърнат в причиняващи рак агенти.

Алтернативите на преработените меса включват прясно печена и нарязана пуйка, пилешко или печено говеждо месо. Те съдържат всички протеини, витамини и минерали, но нито един от добавените натрий или консерванти. Може да изпечете собственото си месо или да намерите марка деликатеси с ниско съдържание на нитрати и натрий.

Вижте как да си направите шунка у дома.

5. Кренвирши и наденици

Кренвиршите и надениците са други преработени меса, пълни с натрий и мазнини.
Вместо тях купувайте месо с по-ниско съдържание на мазнини и с по-ниско съдържание на натрий като птиче месо, свинско филе, печено говеждо месо. Опитайте също зеленчуци на скара като гъби, патладжан или тиквички.

6. Пълномаслени продукти

Пълномаслените продукти съдържат сериозно количество мазнини.
Въпреки че технически не са празни калории, тъй като съдържат протеини, калций, B-12 и рибофлавин, броят на калориите наистина се увеличава. Само 2 чаши пълномаслено мляко на ден биха добавили до 1 904 калории, 105 грама обща мазнина и 59,5 грама наситени мазнини само за една седмица към вашата диета.

За щастие за повечето млечни продукти се предлагат опции с ниско съдържание на мазнини и без мазнини, включително мляко, сирене, кисело мляко, извара или крема сирене. В допълнение, много растителни млека като бадемово мляко са с ниско съдържание на мазнини и калории.

7. Кремообразен дресинг за салата

Кремообразните дресинги за салати са бомби с калории и мазнини.
Опитваме се да се храним добре и салатите са чудесно начало. Но ако вашият хладилник съдържа бутилки с Хиляда острова или дресинг от синьо сирене, може да добавите много допълнителни калории, мазнини и натрий.

Две супени лъжица дресинг добавят към вашата салата около 120 калории, 12 грама мазнини, 2,5 грама наситени мазнини и 380 милиграма натрий.

Потърсете и леки версии на някои от тези кремообразни сосове, които имат по-малко калории и мазнини.

8. Замразени пържени картофи

Замразените пържени картофи са популярни, защото ни позволяват бързо да приготвим обяд или вечеря. Картофите сами по себе си са без мазнини и са здравословни. Има много замразени версии, които са готови за печене и пържене, но само една малка порция може да съдържа 8 до 11 грама обща мазнина, около 3 грама наситени мазнини, 390 до 540 милиграма натрий и 190 калории. Тъй като тези храни са вкусни, много от нас ядат двойно на тази порция.

Най-добрата алтернатива е да се хапват непреработени картофи. Изпечете ги или ги сотирайте, така че да имате хранене без добавени мазнини, наситени мазнини или натрий.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X