Напишете дума/думи за търсене

Ям само полезни храни, а не свалям килограми. Защо?

Задавали ли сте си и вие този въпрос? Или може би сте го чували от ваши близки?

Покрай цялата еуфория около така наречените "здравословни храни", се създаде представата, че може да ги консумираме без мярка и в същото време да сме в отлична форма. Това е погрешна представа.

Много хора изпадат в капана на "здравословните храни" и това води до създаване на токсична връзка с храната. Връзка, която създава напрежение, заблуждава ни и ни пречи да се насладим на удоволствието от правилното хранене.
? Какво представлява "капана на здравословните храни"?
? Съществуват ли наистина здравословни и нездравословни храни?
? Помагат ли ни здравословните храни да отслабнем.

Ще разгледаме горните въпроси, за да намерим отговор на вечната тема за здравословните храни и отслабването.

Какво представлява "капанът на здравословните храни"?

Възприемането на храните единствено като "здравословни" или "нездравословни" води до създаването на токсична връзка с храната. Връзка, която ни вкарва в "капана на здравословните храни". Какъв е този капан?

Това е капан на съзнанието ни. На възприятието ни за правилно и грешно. На "добра" храна и "лоша" храна. На търговските заблуди за храненето и на култа към "здравословното". Този капан олицетворява етикирането на храната от нас самите като "здравословна" и "вредна".

Този капан ни кара да отричаме всички "нездравословни" храни и да се стремим да ги избягваме по всякакъв начин, дори и когато те са точно това, което ни се яде. А ако си позволим да хапнем от "лошите" храни, след това се измъчваме от угризения, съжаляваме за направеното и започваме да ги отричаме още повече. До какво води това? До крайност. А всяка крайност е вредна. Дори и крайността към "здравословното".

Отричайки всички "нездравословни" храни, започваме да компенсираме със "здравословните" им заместители.

? Вместо да си хапнем лъжичка течен шоколад, приготвяме здравословен такъв от авокадо и какао.
? Вместо да се насладим на парче класическа пица, измайсторяваме блат от карфиол и си представяме, че ядем истинска пица.
? Вместо да си купим кутия бонбони, използваме голямо количество ядки, тахан, фурми и кокосово масло, за да си направим "здравословно" подобие на любимите ни бонбони.

Заменяме захарта, брашното и млякото с мед, ядки и растителни "млека" и мазнини.
Не забравяйте, че калориите са си калории, колкото и "здравословни" продукти да ползваме, за да си приготвим "здравословен" шоколад. Понякога "здравословните" заместители са дори по-калорични от традиционните си събратя. Заменяме познатото с модерното.

Дали това ни прави по-щастливи? Ако вас ви прави - прекрасно! Продължете да творите.

Но ако се чувствате като жертва на култа към "здравословното", измъчвате се от противоречия и продължавате да си мислите и да желаете класическите "нездравословни" храни - внимателно прочетете следващия абзац и опитайте да се освободите от капана на "здравословните храни".

Няма "добри" и "лоши" храни

"Няма "добри" и лоши" храни. Няма "здравословни" и "нездравословни" храни.
Никоя храна не е лоша храна.
Храната си е храна. Тя ни е нужна за гориво. Нужна ни е и за удоволствие.

Да, някои храни съдържат повече хранителни елементи от други. Но има място и време за салата. Има място и време и за пица.

Забравете за етикетите "здравословно" и "вредно", които поставяме на храните и ще се почувствате освободени.

Ако все пак желаете да категоризирате храната, можете да използвате термините "основна" - преобладаваща храна и "деликатесна" храна - храна за вкус. Липсата на "добро" и "лошо" в описанието на храната ни помага да подобрим връзката си с нея и да не се измъчваме всеки път, когато изберем "деликатесна" храна.

Да подобрите отношението си с храната и да се освободите от крайностите, е едно от най-добрите неща които можете да направите за себе си.

Знам, че не е лесно. Знам, че етикетите "здравословно" и "вредно" упражняват голяма сила върху отношението ни с храната.
Но можем да се освободим.
Това, което препоръчвам, е да се фокусирате не върху отделни храни, а върху хранителния си режим като цяло.

Нека да гледаме на храната такава каквато е. На всяка храна. Храната е гориво и удоволствие.
Вместо да се фокусираме върху отделните храни, нека да обърнем внимание на режима си на хранене.Нека да се стремим хранителният ни режим да е здравословен като цяло. Какво означава това? Означава да се храним редовно, качествено и умерено.

Всяка храна има място в здравословния ни режим. Да, всяка. Но трябва да се научим д правим разликата между "основна" и "деликатесна" храна. И да консумираме първата, когато сме гладни, а втората, когато искаме да хапнем нещо за вкус.

Рестрикциите и забраните не работят. Не си забранявайте храни. Научете се да консумирате всяка храна в подходящите количества, спрямо нейната хранителна стойност и вкус.

В момента, в който свикнете да правите разликата между основна и деликатесна храна, ще можете лесно да вземате правилните решения за Вашето хранене. Без напрежение. Без угризения. С лекота.

За здравословните храни и отслабването

"Ям само здравословни храни, а не отслабвам. Защо?!"
Директният отговор е:

Независимо колко и какви "здравословни" храни ядете, няма диета, която е да е толкова здравословна, че калорийният прием да загуби значение.

Калорията си е калория. По дефиниция всички калории са еднакви. Калорията е мерна единица за енергия. В контекста на храненето - калориите показват енергийната стойност на храните.

Не можем да спорим със законите на математиката и термодинамиката. Това, че си мажете филийката хляб с авокадо или че използвате само кокосова мазнина и ядете само "здравословни" храни, не прави хранителния ви режим здравословен, ако консумирате прекалено много калории дневно.

Каквито и здравословни храни да ядем, ако енергоприемът ни надвишава енергоразхода - не може да очакваме да отслабнем. И не можем да твърдим, че се храним здравословно.

Забравете за "здравословно" и "вредно". Не слагайте етикети на храната. Фокусирайте се върху редовното, качествено и умерено хранене. Без забрани и ограничения. Без етикети. Без напрежение. С усет и настроение.

Можете да видите още съвети от Ипократис и да изберете вашата индивидуална програма от тук www.ipokratis.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X