Напишете дума/думи за търсене

Детоксикация с няколко прости навика

Тъй като се намериме в период, в който всеки търси начини да засили имунната си система, е важно да си припомним, че нищо, което приемаме – изкуствена добавка или естествен продукт, не работи истински в полза на здравето ни, ако организмът не се детоксикира правилно. Добрата новина е, че телата ни имат естествен процес на детоксикация, при който всеки орган работи за премахване на излишните отпадъци. Но въпреки това има някои неща, които може да направим, за да подпомогнем този процес на детоксикация и да противодействаме на по-малко здравословните елементи, които вкарваме в тялото си, както и на факторите на околната среда, върху които почти нямаме контрол.

Започнете да включвате тези малки стъпки в ежедневието си в подкрепа на детоксикацията и вероятно няма да имате нужда да подлагате организма си на сериозни диети и процедури.

1. Пийте гореща лимонена вода
Започнете процеса на детоксикация още от сутринта, като изпиете чаша топла вода с лимон и по възможност малко черен пипер.

2. Пийте пресен студено пресован сок
Пиенето на сок на гладно може да позволи на тялото ви да усвоява по-бързо хранителните вещества. Колкото повече зелении слагате в сока си, толкова по-добре за детоксикацията. Освен стандартните ябълка, морков, целина, поркокал, пробвайте с джиджифил, спирулина, спанак, кейл и др.

3. Консумирайте диуретичен чай
Тези чаени смеси може да помогнат за детоксикацията през целия ден. Потърсете съставки като корен от глухарче, джинджифил, репей и корен от женско биле.

4. Добавяйте ябълков оцет към ястията
Заедно с множество други предимства, ябълковият оцет може да помогне за детоксикацията на черния дроб. Просто не забравяйте да си набавяте такъв, който е нефилтриран и от органични плодове.

5. Яжте храни, които подпомагат детоксикацията
Черният дроб и бъбреците служат като система за филтриране на тялото и следователно са неразделна част от почистването на отпадъците и цялостното здраве. Имайте ежедневно следните съставки в менюто си: магданоз, кориандър, корен от глухарче, корен от женско биле, черен пипер, куркума, червен пипер, чесън, лимон, лайм, грейпфрут, артишок, цвекло, кръстоцветни зеленчуци, спирулина, хлорела, бял трън. Включете и фибри в диетата си, за да поддържате процеса на елиминиране.

6. Избягвайте рибите с високо съдържание на живак, захарта, алкохола
Добре е също да ограничите или избягвате рибите с високо съдържание на живак като риба меч, риба тон, скумрия, акула, групер. Като общо правило, което трябва да се спазва: по-големите риби обикновено имат по-високи нива на живак. Избягвайте рафинирани захари, преработени храни, алкохол, кофеин и неорганични плодове и зеленчуци.

7. Изпотявайте се
Изпотяването е от решаващо значение за елиминирането на вредни съединения, които може да се натрупат в нашите тела. За да насърчите изпотяването, може да използвате сауна и/или да тренирате с повече слоеве дрехи.

8. Инверсии
Научно доказано е, че инверсиите помагат на сърдечносъдовата, лимфната, ендокринната и нервната системи. Те могат да обърнат потока на гравитацията и да стимулират лимфната система. Вижте няколко такива упражнения: 

9. Скоци
Скачането също е чудесно за стимулиране на лимфната система и засилване на кръвообращението.

10. Суха четка за тяло
Преди душ изтъркайте тялото си от главата до петите, като използвате дълга суха четка. Въпреки че има малко клинични проучвания по тази тема, това е дългогодишна традиция в някои култури и е напълно безопасно. Това четкане може да активира лимфната система, да стимулира кръвообращението и да засили детокса чрез най-големия орган на нашето тяло – кожата. Разбира се, трябва да внимавате да не засегнете някои кожни образувания.

11. Остъргване на езика
Да, звучи смешно, но това бързо почиства езика от натрупаните бактерии и отломки от предната вечер. Помислете за това като за допълнително подпомагане на тялото в процеса на детоксикация. Това е чудесен начин и за грижа за добрия дъх.

12. Опитайте хидротерапия
Хидротерапията обхваща широк спектър от подходи и методи. Един лесен начин за включване на хидротерапията всеки ден е чрез редуване на топла и студена вода на всеки 30 секунди под душа. Студената вода стимулира, причинявайки свиване на кръвоносните съдове, докато горещата вода отпуска и кара кръвоносните съдове да се разширяват. Това редуване на топла и студена вода може да подобри детокса, да намали възпалението, да премахне отпадъците от тъканите и да стимулира циркулацията.

13. Правете масажи
Масажите изобщо не са за подценяване. Те увеличат циркулацията, стимулират лимфната система и премахнат натрупванията.

Вижте три страхотни рецепти за детокс

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X