Напишете дума/думи за търсене

Най-доброто за здравето на черния дроб

Черният дроб представлява основната система за филтриране на организма. Той превръща токсините в отпадни продукти, пречиства кръвта и метаболизира хранителни вещества и лекарства, за да осигури на тялото някои от най-важните му протеини. Като такава основна част от общата регулация на организма е от първостепенно значение да поддържаме черния си дроб здрав.

През последните години много продукти наводниха пазара с цел детоксикация и прочистване на черния дроб. Някои се препоръчват при прекомерна консумация на храна и алкохол, други - за поддържане на ежедневната му функция и т.н.

Преди да купите какъвто и да е продукт, трябва да се консултирате с лекар, а също и да се запознаете с най-рапространените митове, свързани с черния дроб, развенчани от науката и по-специално от специалистите на университета „Джон Хопкинс“.

Мит №1: Прочистването на черния дроб е важно за ежедневната поддръжка на здравето и е особено полезно, след като сте прекалили с храна и алкохол.

Някои съставки за пречистване на черния дроб са показали положителни резултати - доказано е, че млечният трън намалява чернодробните възпаления, а екстрактът от куркума предпазва от чернодробни увреждания, но на този етап няма достатъчно клинични данни как рутинната употреба на тези естествени съединения работи за профилактика.

Що се отнася до свръхзадоволяването с алкохол или храна, винаги е най-добре да не се налага да не се стига до това да го „лекувате“ или „терапевтирате“. Най-доброто и единствено доказало се „лекарство“ е изобщо да не прекалявате.

Мит №2: Прочистването на черния дроб е безопасен и здравословен начин за отслабване.

Много продукти за детоксикация на черния дроб се предлагат на пазара като продукти за загуба на тегло. Въпреки това няма клинични данни в подкрепа на ефикасността им. Всъщност някои хранителни добавки може да причинят вреда на черния дроб, затова трябва да се използват с повишено внимание.

Мит №3: Не може да се предпазите от чернодробно заболяване.

Противно на този мит, има много превантивни стъпки, които може да предприемете, за да се предпазите от чернодробни заболявания. Препоръчват се следните мерки:

Не пийте алкохол в излишък.Мъжете не трябва да консумират повече от три напитки на ден, а жените не трябва да консумират повече от две напитки на ден, за да се предотврати развитието на алкохолно чернодробно заболяване.Избягвайте наддаването на тегло.Поддържайте индекса на телесната си маса в нормални граници (18 до 25), като се храните здравословно и спортувате редовно.Пазете се от рискови поведения. За да избегнете рискът от вирусен хепатит, не употребявайте наркотици и избягвайте незащитен секс с множество партньори.Запознайте се с това дали имате рискови фактори.

Мит №4: Детоксът на черният дроб почиства може да коригира съществуващи увреждания на черния дроб.

Не е доказано, че ако детоксикирате редовно черния дроб, ще излекувате съществуващите увреждания. Срещу някои заболявания на черния дроб като хепатит А и В има ваксина.
Предлагат се и високоефективни перорални лекарства за пациенти с хронична инфекция с хепатит В.
При наличие на алкохолно чернодробно заболяване консумацията на алкохол трябва да бъде изцяло изключена. Черният дроб има невероятна способност да се регенерира и заздравява след спиране на активното нараняване.
Същестуват и други болести на черния дроб, които се лекуват с медикаменти, отслабване, хранителен режим и т.н.

Мит №5: Затлъстяването не увеличава риска от чернодробно заболяване.

Затлъстяването значително увеличава риска от развитие на чернодробно заболяване. Мазнините в черния дроб могат да причинят възпаление, което може да доведе до развитие на фиброза и цироза.

В крайна сметка най-доброто, което можете да направите, за да поддържате черния си дроб здрав, е да водите здравословен начин на живот. Избягвайте честата свръхконсумация на храна и алкохол, поддържайте здравословна диета и режим на упражнения и ходете редовно на преглед, ако имате рискови фактори на чернодробно заболяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X