Напишете дума/думи за търсене

Какво казва кръвната група за здравето

Ново изследване намеква, че кръвната група може да е виновна за повишения риск от сърдечни заболявания, рак, Алцхаймер...

Проучването още е в ранната си фаза и учените не са сигурни как точно да обяснят връзката между здравето и кръвната група.

Сърдечно-съдови заболявания

При хората, които не са с кръвна група О, има 60-80 процента по-голяма вероятност от образуване на тромби. Индивидите с кръвна група A, B или АВ са изложени на по-висока опасност от сърдечни заболявания, тъй като са по-предразположени на по-драстични възпаления.

Проблеми с паметта

Специалистите от Университета на Вермонт провеждат проучване сред 30 хиляди души, чийто резултати показват, че хората, които са кръвна група АВ са изложени 82% повече на опасност от развитие на деменция. “Кръвната група се свързва със заболявания като инсулт, който е базиран на състоянието на съдовата система, затова ние смятаме, че нейните проблеми може да са отговорни за проблемите на паметта“, твърди ръководителят на изследването доктор Кушман. Въпреки това той е категоричен, че за добро ментално здраве трябва да поддържаме добра физическа форма, да не пушим, да водим здравословен начин на живот, да контролираме кръвното си налягане, защото нарушаването на всяко едно от тези изисквания може да доведе до бавното развитие на ментални проблеми.

Гастро-чревни състояния

Няколко изследвания откриват зависимост между кръвна група А и по-високия риск за стомашен карцином. Това споделя доктор Густав Едгрен, професор по епидемиология в Институ Каролинска в Швеция. Тъй като заболяването е свързано с бактерия, която се нарича х пилори, той смята, че различната податливост на бактериална инфекция се дължи на кръвната група.

„Тъй като все още може да направим много малко за карцинома на стомаха, е добре да избягваме пушенето, прекалената употреба на алкохол и наднорменото тегло“, препоръчва доктор Едгрен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X