Напишете дума/думи за търсене

Витамини и минерали за здрави сърце и кръвоносни съдове

Основната причина за смъртта сред населението на планетата са сърдечносъдовите заболявания. Наясно сме, че благосъстоянието на сърдечносъдовата система често е ключът към дълъг и плодотворен живот.

Затова е добре да я поддържаме здравословно функционираща.
Това е възможно чрез включване в менюто на храни с високо съдържание на витамини, микроелементи и съединения, които имат благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове.

Витамин С

Той засилва имунната защита. Витамин С е мощен антиоксидант, той предпазва клетките на тялото (и миокарда - също) от увреждане от свободните радикали.
Витамин С участва в механизма на производство на енергия, като участва в синтеза на АТФ (аденозин трифосфорна киселина, незаменим компонент на клетката). АТФ защитава миокарда от дефицит на кислород, като стимулира се кръвоснабдяването на сърдечния мускул. По този начин се реализира мембранно стабилизиращият, антиаритмичен и антиисхемичен ефект на витамин С.

Витамин С, в комбинация с рутина, укрепва съдовите стени, възстановява тяхната еластичност и намалява чупливостта на капилярите.
Той контролира съсирването на кръвта и има здравословен ефект върху нивата на липидите и холестерола. Това предотвратява образуването на кръвни съсиреци и атеросклеротични плаки - ключов фактор при инфаркти, ангина пекторис и инсулти.

Магнезий

Магнезият е коензим на редица биохимични реакции в организма, с негова помощ някои вещества се трансформират в други. Този микроелемент участва в обмена на електролити и АТФ хидролизата. Той контролира електрическото напрежение на клетките. С две думи, когато той липсва, клетките са по-възбудими.

Липсата на магнезий води до сърдечни заболявания.
Недостигът му влошава прогнозата за коронарната болест на сърцето, увеличава вероятността от неочаквана коронарна смърт. Магнезият се използва при лечение на аритмии. Минералът е ефективен при тахикардия, екстрасистоли и други патологии на сърдечния ритъм.

Има връзка между липсата на магнезий и развитието на атеросклероза. Дефицитът му е свързан с повишаване на холестерола и триглицеридите.

Магнезият се използва за предотвратяване на спазъм на коронарните съдове. Той регулира доставката на калций в клетките на сърдечния мускул.

Коензим Q 10

Коензим Q10, наричан още убихинон, действа като витаминоподобно съединение, което транспортира електрони до митохондриите и улеснява синтеза на АТФ.
Q10 е особено необходим за тъкани с висок енергиен метаболизъм. Максималната концентрация на Q10 се открива в тъканите на сърдечния мускул.
Q10 също е мощен антиоксидант. Той, подобно на витамин С, предпазва клетките от негативните ефекти на свободните радикали.
Доказано е, че коензим Q10 е ефективен при хипертония, липидни нарушения в кръвта, исхемия, миокардна дистрофия и миокардит.

Внимание: Ако сърдечният ритъм е нарушен, приемът на коензим Q 10 не се препоръчва!

Ефектът на коензима Q10 върху сърдечно-съдовата система:

- производство на енергия на клетъчно ниво;
- стабилизиране на кръвното налягане;
- подобряване на функциите на лявата камера и забавяне на нейната хипертрофия;
- намаляване на вискозитета на кръвта (предотвратяване на тромбоза).

Коензим Q10 се синтезира през цялото време в организма, но след 30-годишна възраст секрецията му започва да намалява.

Калций

Калцият контролира нервно-мускулната проводимост на електрическите импулси към сърдечния мускул - възниква мускулна контракция.

Омега 3

Експертите са установили връзка между консумацията на омега-3 киселини и сърдечносъдови заболявания.

Как Омега-3 действа върху сърцето:

- инхибира развитието на атеросклероза, намалява холестерола в кръвта;
- нормализира кръвното налягане;
- стабилизира съществуващите атеросклеротични плаки, което намалява вероятността от инфаркт и инсулт.

Горещите бани и сауни - полезни ли са за сърцето?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X