Напишете дума/думи за търсене

Диетата ДАШ понижава кръвното

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

предимства

сърдечно здраве

достатъчно питателна

недостатъци

доста трудоемка

не е евтина

Тип: балансирана

Целта: Понижаване на кръвното налягане и превенция срещу хипертония.

Твърдението: Здравословният начин на живот е ключът към намаляването на кръвното налягане. Освен това ще помогне и за ширината на талията ви.

Теорията: Хранителни вещества като калций, калий, протеини и фибри са изключително важни за нормалното кръвно налягане. Не е нужно да се изключват цели групи храна. Просто трябва да се набляга повече на плодове, зеленчуци, пълнозърнести, нискомаслени млечни продукти и да ограничат висококалоричните сладкиши и червеното месо.

Как работи

Основното при тази диета е да се храним според възрастта и физическата си активност. Освен това трябва да внимаваме със солта.

Ще отслабнете ли

Твърде вероятно, особено ако се придържате към калориен дефицит.

Съществуват ли рискове за здравето

Този хранителен режим е изключително полезен за сърдечното здраве. Понижава кръвното налягане, което е основна предпоставка за инфаркт и сърдечносъдова недостатъчност. Увеличава нивата на добрия холестерол и намалява тези на лошия. Диетата ДАШ е подходяща за превенция на диабет и неговото контролиране.

Лесна ли е за спазване

Въпреки че на пръв поглед изглежда трудно да се откажете от някои любими мазни храни, захарни изделия и по-солени манджи, ДАШ не забранява цели хранителни групи.

Ситост

Тази диета прокламира консумацията на протеини и на плодове и зеленчуци с високо съдържание на фибри, които със сигурност ще ни държат сити през целия ден.

Скъпа ли е

Свежите плодове и зеленчуци, пълнозърнестите продукти може понякога да не са най-евтиното нещо, особено ако сме извън сезона на зарзавата. Но след като ограничим тестото и сладкишите нивата на парите в портфейла ни може да се нормализират.

за още практични съвети, полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X