Напишете дума/думи за търсене

8 признака, че сърцето не работи добре

Сърдечните заболявания са една от най-честите причини за ненавременна смърт и при двата пола. Те може да са провокирани от различни причини, свързани с начина на живот. Има обаче много предупредителни знаци, които навреме може да дадат сигнал, че сърцето не работи добре.

1. Болка, която се разпространява към ръката

Много мъже изпитват болка в лявата ръка, докато жените изпитват болка и в двете ръце. Някои представителки на нежния пол, претърпели сърдечен удар, споделят, че малко преди той да настъпи, имали необичайна болка в лакътя.

Това се случва, защото болката от сърцето се придвижва към гръбначния стълб, където се намират много от нервите, което обърква мозъка, смятайки, че болката идва от ръката.

2. Кашлица, която не затихва

Кашлицата може да признак за различни заболявания, в това число сърдечносъдово. Продължителната кашлица, съпроводена с розов секрет, е много разпространена при сърдечна недостатъчност. Тя може да е симптом на диспнея (задух) и внезапна загуба на въздух.

3. Подути крака, глезени и стъпала

Когато сърцето не изпомпва добре, течността от кръвоносните съдове изтича в заобикалящите тъкани, а краката и стъпалата са потърпевшите заради гравитацията. Това се нарича периферен оток и се среща и при хора, които нямат сърдечно заболяване.

4. Липса на апетит и гадене

Много пациенти, страдащи от сърдечни заболявания, изпитват липса на апетит и/или гадене, без значение от количеството храна, което приемат. Причината за това е натрупване на течност около черния дроб и червата, което пречи на правилното храносмилане. Тези симптоми обикновено са последвани от болки в корема, а ако ги изпитате заедно, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X