Напишете дума/думи за търсене

Защо ми се вие свят

Световъртежът е сравнително често срещан симптом, причините за който може да са различни. На медицински език виенето на свят се нарича вертиго. Лекарите го описват като състояние, при което възниква чувството, че предметите наоколо (и целия свят) се движат – също както когато сме слезли от въртележка. Световъртежът се дължи на увреждане на нервната система или вестибуларния апарат. Вестибуларният апарат е разположен дълбоко в ухото и отговаря за положението на тялото в пространството, контролира позата, устойчивостта и координацията на движенията. Рецепторите, които отговарят за координацията, се намират из цялото тяло – от костите и мускулите до вътрешните органи. Именно затова световъртежът обикновено се съпровожда от гадене.

Причините

Най-честата причина за световъртеж е възпаление на ушите или поражения на вестибуларния апарат. Главата може да се „върти” и заради психически разстройства, ос­те­о­хон­д­ро­за (раз­ру­ша­ва­не на меж­дуп­реш­лен­ни­те дис­ко­ве на гръб­нач­ния стълб), при недостатъчно кръвообращение на мозъка или много ниско кръвно налягане. Въпреки че точната причина невинаги е възможно да бъде диагностицирана веднага, е нужно непременно да посетите невролог.

Често приемаме за световъртеж притъмняването пред очите, когато се изправим рязко. Това явление обаче се дължи на бързото оттегляне на кръв от главата. За разлика от истинския световъртеж, при който има поражения на вестибуларния апарат, „причерняването” обикновено се дължи на преумора, понижен хемоглобин в кръвта или нарушения в артериалното налягане.

Към вертигото не се отнасят следните симптоми: поява на пелена пред очите, чувство за слабост, объркване, неустойчивост на краката, гадене, нарушения в равновесието с неустойчивост в походката.

Лекарите определят световъртежа като симптом на някои патологии: мигрена, болест на Мениер, вестибуларен неврит, остеохондроза в зоната на шията с нарушено кръвообръщение и др. Добрата новина е, че в повечето случаи световъртежът не е симптом на тежко заболяване. Пристъпите настъпват спонтанно и също толкова спонтанно отшумяват. Обикновено възникват при рязко завъртане на главата или тялото. В този случай причината е рязко и непривично дразнение на нервите на вестибуларния апарат, което се случва най-често след 50 годишна възраст. Атаката на световъртеж продължава няколко минути и отминава самостоятелно. Лечението се провежда с комплекс специални упражнения, трениращи вестибуларния апарат.

Пристъпи на световъртеж се появяват и при прекалено емоционални хора с фобии. В тези случаи няма реални нарушения във вестибуларния апарат. Симптомите са замайване, объркваме, замъгляване, страх от падане и нараняване. Обикновено те възникват в стресови ситуации, в закрито помещения, на места, където има скупчване на хора. Може да се съпътстват от усещане за буца в гърлото, тъпа болка в гърдите, чувство за задушаване, гърчове, изпотяване, проблеми със съня.

Много често световъртежът се съпровожда от мигрена, което утежнява и без това неприятните симптоми. Това се случва заради нарушения на кръвообръщението в зоната на мозъка, отговаряща за дейността на вестибуларния апарат.

Внимание!

Световъртежът, възникнал рязко, може да е знак за тежки мозъчни проблеми (инсулт, тумор, възпалена тъкан на мозъка) и изисква незабавна консултация с лекар. В никакъв случай не се самолекувайте и не вземайте лекарства, предписани на друг.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X