Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали сърцето бие прекалено бързо и какво да направим

Романтична сцена от любовен филм, замечтано съзерцание на любимия, разглеждане на скъпи мигове с обичните ви хора със сигурност може да разтуптят и най-закоравелите сърца.

Но ако един от най-важните ни органи тупти обезумяло без привидна причина, това не е особено добър знак. Как да разберем дали сърцето работи на по-високи обороти и какво да направим за това?

Бързият сърдечен ритъм - клинично познат като тахикардия - възниква, когато сърцето на възрастен човек бие с повече от 100 удара в минута. Не изключено да усещате пърхане в гръдния кош или недостиг на въздух.

Всеки човек има свой собствен нормален ритъм на пулса. Той обикновено варира от 60 до 100 удара в минута и може да се промени с течение на времето в зависимост от вашата възраст или ниво на активност.

Какво ще стане, ако вашият пулс е извън тази граница? Ако ударите са под минимума, невинаги има причина за безпокойство. Не е необичайно спортисти и хора, които активно тренират, да имат по-бавен ритъм на сърдечната честота. Понякога ударите в минута може да паднат и под 60. В тези случаи сърцето не трябва да работи толкова усърдно, за да изпомпва кръвта, защото човекът е в добра физическа форма.

Медикаменти като бета-блокери може да понижат честотата на сърдечния ритъм, но не си ги предписвайте сами. Освен това е добре, когато ги приемате, да водите таблица с промените в ритъма, за да може да уведомите лекаря си при необходимост.

От друга страна, ускореният сърдечен ритъм може да подсказва за здравословен проблем. Ако сърцето ви бие твърде бързо, това може да е сигнал за основен проблем с кръвния поток в организма, причинен от емоционален стрес, тревожност, кофеин, треска, наркотици, анемия, екстремен страх или прекалена физическа активност.

Ускореното сърцебиене може или не може да бъде придружено от тези симптоми:

- умора

- виене на свят

- недостиг на въздух

- стягане на гръбначния кош, мравучкане в областта на гърдите, напрежение в същата област

- „подскачащ“ пулс

- заболяване

Може да забавите забързаното сърце с дълбоки дихателни упражнения, медитация или със студена вода върху лицето. Редовните случаи на тахикардия може да бъдат свързани с навици като пушене, пиене на алкохол или кофеин. Обмислете варианта да намалите или откажете тези навици.

За добра сърдечна форма е добре да правите поне по 20-30 минути упражнения на ден.

За да преброите ударите на сърцето, може да докоснете китката или шията, вътрешността на лакътя, горната част на крака до интимните свивки или зад коляното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X