Напишете дума/думи за търсене

Това е най-бързият начин да разберем дали сме дехидратирани

Няма да се уморим да повтаряме колко е важно да бъдем хидратирани. Тежките случаи на дехидратация може да причинят проблеми като дезориентация, топлинен удар или припадъци.

През това време на годината температурите са по-горещи и лесно може да обезводним тялото си. Как да разберем дали има достатъчно вода в организма ни?

Предлагаме ви бърз тест, който може да правите собственоръчно, за да проверите нивото на обезводняване. Прави се с пощипване на кожата и има няколко начина, по които може да го направите.

1. Лицето

Щипнете се нежно по бузата и гледайте за появата на фини линии. Ако те се появят, означава, че кожата ви няма еластичност и вероятно сте дехидратирани.

2. Коремът или ръката

Ощипете областта над китката, за да видите колко бързо кожата ви ще се върне на мястото си. Задръжте няколко секунди, преди да освободите избраната от вас зона. Ако се върне на мястото си веднага, няма място за притеснения. Но ако на кожата й отнеме време да се върне към нормалното, най-вероятно сте дехидратирани. Може също така да направите този тест върху корема си.

Признаците на умерена до тежка дехидратация включват:

- виене на свят

- суха кожа, включително и на устните

- летаргия

- хлътнали очи или бузи

- бърз сърдечен ритъм

- объркване

- загуба на съзнание

Освен с вода може да възстановите загубените течности, като пиете кокосова вода или такава, богата на минерали и електролити. Храни, които помагат за рехидратация, са краставици, диня, ябълки и грозде. От друга страна, приемането на солени храни, алкохол и кофеин може да ви дехидратира.

Ако вашите симптоми на дехидратация са тежки, потърсете доктор. Децата и възрастните хора може да бъдат особено чувствителни към дехидратация, когато е горещо навън.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X