Напишете дума/думи за търсене

Какво казват чупливите нокти за здравето

Ноктите може да разкрият улики за здравето. Понякога проблемът с тях може да окаже сериозно медицинско състояние. Промяната в цвета и текстурата може да е признак на заболяване на белия дроб, сърцето или нервната система.

Ноктите не са само аксесоар за красота. Те са тясно свързани със системите в цялото тяло. Ето някои признаци, че състоянието на ноктите може да сигнализира за здравословни проблеми.

1. Гъбична инфекция

Ако ноктите ви придобият жълтеникав и по-плътен вид, най-вероятно са заразени с гъбички. Това състояние по-често се наблюдава при ноктите на краката, отколкото на ръцете. За да предотвратите гъбични инфекции, не ходете боси в съблекални или други обществени места и пазете обувките си чисти и сухи.

2. Заболяване на щитовидната жлеза

Крехките и сухи нокти, които се разцепват, може да са признак на проблеми с щитовидната жлеза. Тя произвежда няколко важни хормона и нейната неизправност може да повлияе на вашето тегло, височина и дори телесна температура.

3. Анемия

Нацепените нокти, съчетани със студени ръце и крака, може да са симптоми на анемия. Обикновено това заболяване включва замайване, слабост, главоболие, неравномерен сърдечен ритъм и болки в гърдите. Анемията може да бъде причинена от тежка менструация, бременност, диета с ниско съдържание на желязо и витамин В12 или хронично бъбречно заболяване. Най-добрата превенция е диета, богата на желязо, съдържаща риба, боб, черен дроб и нетлъсто червено месо. Намалете приема на кафе.

4. Обсесивно-компулсивно разстройство или стрес

Гризете ли си ноктите, когато сте нервни? Независимо дали става дума за ОКР или за стресов момент, на ноктите това няма да им хареса и за нула време да променят формата и здравината си.

5. Псориазис

Разцепването на ноктите и придобиването на жълтеникаво-червен цвят е признак за псориазис. За щастие в днешно време има много лечения, които облекчават симптомите на това заболяване. Свържете се с дерматолог, който ще провери състоянието ви и ще избере подходящото решение за вас.

6. Артрит

Ноктите, които са вдлъбнати и лесно се цепят, може да сигнализират за артрит. Състоянието е по-вероятно да засегне жените, отколкото мъжете, въпреки че при господата то протича в по-тежка форма.

Общи съвети за поддържане на ноктите си здрави

- Дръжте ноктите си хидратирани. Използвайте продукти, които съдържат витамин Е.

- Носете ръкавици, когато почиствате или миете съдовете.

- Избягвайте почистващите препарати, които съдържат ацетон или формалдехид. Те правят ноктите сухи.

- Използвайте балсами за ръце с урея, фосфолипиди и млечна киселина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X