Напишете дума/думи за търсене

"Опасни" симптома, за които не трябва да се притесняваме

Има хора, които наистина се грижат за здравето си. Обаче грижите не означават само правилните храни и спорт. Голяма част от тях означава и да не се търсят симптоми на опасни заболявания.

Хипохондрията е често срещан проблем в съвременното общество. Особено популярен благодарение на достъпната информация в интернет, където бързо може да опишем проблемите си и да намерим списък с болестите, които ги причиняват. Благодарение на виртуалното пространство хората редовно и често неправилно се диагностицират с опасни заболявания.

Кои са популярните симптоми, които хората често грешат за признаци на ужасни болести?

1. Болка в гърдите

Сърцето е един от най-важните органи на човешкото тяло. Не е чудно, че гръдната болка плаши много хора и ги кара да мислят, че ги грози смъртна опасност.

Здравите хора често имат интеркостална невралгия, която причинява неприятно усещане в гърдите. При някои хора се наблюдава хронична невралгия, но повечето хора такива симптоми заради резки движения или когато са изключително активни физически. В повечето случаи подобни симптоми изчезват бързо без никакво лечение. Паническите атаки и други видове тревожност също често причиняват болка в гърдите.

Ако никога не сте имали проблеми със сърцето, кръвното налягане или съдови проблеми, малко е вероятно да получавате сърдечен удар. Ако болката стане по-сериозна, когато вдишвате или се навеждате, но това не влияе на сърдечния ритъм, тогава проблемът не е в сърцето ви. Просто се отпуснете и се успокойте и скоро ще се почувствате по-добре.

2. Болка в прасците

Такива неприятни симптоми често се появяват при хора, които имат проблеми с вените. Това обаче не е най-обичайният симптом и определено не е единственият: вените стават по-видими, има и други промени по кожата.

Здравите хора също често изпитват болка и дискомфорт в краката си, а при някои се наблюдава подуване. Но преди да почнете да се притеснявате, трябва да обърнете внимание на други, по-малко опасни фактори, които може да причинят болки в прасците. Прекомерната физическа активност, работа, която изисква стоене прав за дълъг период от време, неудобно облекло, обувки са някои от тях.

Ако имате такива симптоми след труден ден, е малко вероятно те да са причинени от тежко заболяване. Ако болката не изчезне на следващия ден и ви безпокои няколко седмици или дори месеци, трябва да посетите лекар.

3. Внезапно замайване

Всички хора, включително здравите, са имали замайване, но доста от тях се страхуват от този симптом. Тъй като загубата на концентрация и равновесие може да бъдат симптоми на инсулт.

Но точно както при болките в гръдния кош и болките в краката, замайването не е симптом, въз основа на който да правите каквито и да било заключения. Замайването може да бъде причинено от стрес. Той провокира приток от хормони, което води до слабост и замаяност.

Може да се почувствате замаяни поради горещо време или недобре функциониращо вътрешно ухо. Това състояние може да бъде причинено от внезапно завъртане на главата или ако яката на блузата е твърде стегната. Ако раздразните твърде много каротидния синус (сънната артерия се разделя на два крайни клона - външна и вътрешна. На мястото на разделянето артерията е леко разширена и се нарича каротиден синус), кръвното налягане ще падне и ще започнете да се чувствате замаяни.

4. Болки в гърлото и промяна на гласа

Може вчера да сте се чувствали добре, а днес да се събудите с болно гърло и странен глас. Но пък да нямате други симптоми на заболяване като треска или запушен нос. Много по-вероятно е причината за такава промяна да е бактерия или вирус. Някои заболявания като ангина или фарингит може да се развият, без да се проявяват обичайните симптоми. Въпреки това не започвайте да търсите онлайн симптоми на рак.

5. Температура по-висока или по-ниска от нормалната

Свикнали сме да мислим, че нормалната телесна температура е 36°С. Твърде е вероятно да не знаете каква е нормалната температура за вас. Вероятно мерите температурата си около два пъти годишно, когато сте болни, и никога не го правите, когато сте здрави.

Има хора, при които нормалната телесна температура е по-висока, а при други по-ниска. Ако сте установили, че има промяна в нея, не се паникьосвайте.

Ако искате да разберете каква е нормалната телесна температура, измервайте я 3 пъти на ден в продължение на 10 дни. Запишете резултатите. Средната стойност е нормалната ви температура.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X