Напишете дума/думи за търсене

Дрехи от кои материи не трябва да носим, защото вредят на здравето

Топли пуловери или летни рокли, любимите ни спортни клинове или оформящо бельо - толкова много неща около нас са направени от синтетични материали. Въпреки че изглеждат добре и удобно, те могат да бъдат опасни за вашата кожа и цялостното ни здраве. От лоша телесна миризма до кожни обриви, гадене и прочие. Химикалите в синтетичните тъкани не са най-добрият спътник за нашата кожа.

Кои токсични материи е добре да избягваме?

1. Полиестер

Полиестерът е една от най-популярните и най-използваните синтетични тъкани. Въпреки че може да се произвежда със смес от естествени компоненти като памука, неговият ефект върху здравето може да бъде вреден. Докато носите полиестер, на кожата й е трудно да диша. Освен това повишаването на телесната температура помага да се отделят химикали от тази тъкан, които по-късно се абсорбират от кожата. Това може да причини различни проблеми и дразнения като обриви, сърбеж, зачервяване, екзема и дерматит. Така че е по-добре да избягвате полиестер в дрехите, а също и в спалното си бельо.

2. Вискоза

Вискозата е влакно, произведено от целулоза, която се преобразува химически от дървесина. Производството на този материал не само е опасно, но носенето му също може да бъде нездравословно. Вискозата може да отделя токсични вещества, които причиняват гадене, главоболие, повръщане, болки в гърдите и мускулите и безсъние. Освен това производството му силно замърсява околната среда.

3. Найлон

Чорапи, бельо, чорапогащи и толкова много различни ежедневни дрехи са направени от найлон. Той е издръжлив и не е много скъп за производство, поради което е популярен. В същото време найлонът не е най-добрият избор за носене върху гола кожа. Дрехите, изработени от найлон, не абсорбират потта, което може да причини лоши миризми и кожни инфекции. Докато се произвежда, тъканта се избелва или боядисва с различни химикали. Носенето на найлон може да предизвика епидермално дразнение.

4. Акрил

Акрилните тъкани са изработени от акрилонитрил, който е канцероген и мутаген. Излагането на това вещество може да причини различни проблеми със здравето. Сред тях са главоболие, гадене, виене на свят, затруднено дишане, слабост на крайниците и много други. Носейки акрилни тъкани, рискувате да абсорбирате част от акрилонитрила в кожата си.

Също така производството на акрил е огромна причина за замърсяване на околната среда.

5. Спандекс/Ликра/Еластан

Тези видове тъкани са изключително еластични и с тях се правят много от тесните дрехи - спортни сутиени, клинове, тениски, оформяне на бельо, чорапогащи, бикини и др. Подобно на други синтетични тъкани, те са направени от вредни химически вещества като полиуретан, който също се счита за канцероген. Продължителният контакт с тези тъкани може да причини кожни раздразнения като дерматит.

Кои тъкани са безопасни за носене

Памук: той е дишащ, абсорбира течността от кожата, предпазва от топлина през лятото и студ през зимата и е хипоалергенен и издръжлив. Това е една от най-добрите материи, които може да носите, за да се чувства кожата ви максимално удобно.

Мериносова вълна: това е изцяло естествен материал за регулиране на температурата и влагата, който не губи форма или провисва с времето. Вместо това е мек и лек, а също така предлага естествена UV защита. Вълната от алпака също може да бъде добра алтернатива.

Кашмир: това е много ценен материал. Не се използват тежки химикали за създаване на гладкото копринено усещане от кашмир и е невероятно и приятно да се усеща върху кожата.

Коноп: този текстил служи на хората от хиляди години. Той е добре известен със своята здравина и издръжливост. Това е най-добрият естествен материал, когато става въпрос за поддържане на форма и неразтягане. Колкото повече го носите, толкова по-мек става.

Коприна: не само че тази мека материя има луксозна текстура, но и носи куп ползи за здравето. Може да забави стареенето, да помогне при екзема и астма, има противогъбичен ефект, помага за избягване на алергии и е възможно да подобри качеството на сън.

Бамбук: нова интересна алтернатива на традиционните естествени материи. Текстилът, изработен от бамбук, е също толкова мек и копринен като другите естествени тъкани. Той е хипоалергенен, силно дишащ и терморегулиращ. Може да абсорбира влагата от кожата дори по-добре от памука и да ви предпази от UV лъчите като мериносова вълна. Освен това е биоразградим.

Лен: това е изключително удобен и издръжлив материал. Освен това е лесен за поддръжка и е подходящ за всеки сезон. Подобно на всеки друг естествен текстил, той има хипоалергенни свойства и позволява на кожата да диша.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X