Напишете дума/думи за търсене

7 неща, които съвременната жена дължи на Коко Шанел

Ако Габриел Коко Шанел беше доживяла 2017 г., би била на 133 години, тъй като е родена на 19 август 1883 г. Това все още е невъзможна възраст, но на практика дизайнерката няма как да бъде забравена поне още 100 години. От една страна, заради наследството, което е оставила след смъртта си по отношение на модата. От друга, често се намира някой неин почитател, който прави филм за живота ѝ или изложба с нейни снимки.

В основата на марката е най-вече изчистената и семпла визия. За това свидетелстват както дрехите на дизайнерката, така и фразите ѝ, като например: “При избора на аксесоари махнете този, който сте сложили последен.” Е, гледайте само да не е някое от изброените по-долу неща, защото заради тях животът на съвременната жена е значително по-лесен в сравнение с преди 100 години.

Шотландски туид и пепит

Две са първите и основни асоциации при споменаването на Шанел – шотландският туид и пепитената шарка. Те са нещо като запазена марка на дизайнерката. Виновник за нейното залитане по туида е един конкретен мъж - херцогът на Уестминстър Хю Гросвенър. Дизайнерката открива достойнствата на материята, след като взема назаем от него спортно облекло, направено от туид. Така Коко започва работа с шотландска фабрика за платове. Шарката, която използва, най-често също е вдъхновена от Шотландия. Ние я наричаме пепит, но оригиналното ѝ име е shepherd's plaid.

Перлите

И преди Шанел се е правело представяне на нови дрехи с внушителни бижута. Когато обаче тя добавя към своите колекции аксесоари с огромни нанизи от фалшиви перли и камъни, те стават хит. За мнозина изкуствените бижута са недопустими, особено като се има предвид, че името на Шанел е синоним на класа. “Жената трябва да смесва фалшивото с истинското. Харесвам имитациите, защото намирам такива бижута за провокативни и намирам за позорно да се разхождаш с милиони около врата си, защото си богат. Целта на бижуто не е да накара жената да изглежда богата, а да я направи красива. Две различни неща”, обяснява избора си дизайнерката.

Жарсето

Когато Шанел отваря първия си магазин в Париж, голяма част от дрехите ѝ са изработени от жарсе. Изборът на трикотажната материя бил шок за голяма част от първите ѝ клиентки, тъй като дотогава от този плат се правело основно мъжко бельо. “Създавам дрехи, в които жените да могат да живеят, дишат, да се чувстват комфортно и да изглеждат по-млади”, обяснява тя. А какъв по-добър начин да бъде постигнато това, от материя, която дава свобода на движението? Много дизайнери след нея започват да използват също жарсето, а причините са ясни – то е евтино, пада ефектно върху тялото и дава усещане за удобство.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X