Напишете дума/думи за търсене

Книга разкрива какво стои зад успеха на Коко Шанел

“CHANEL & CO: Коко и нейното обкръжение” вдига завесата зад невероятния успех и главозамайващ талант на една от най-големите личности в модата. Мари-Доминик Льолиевр показва Габриел Шанел (Коко) по пътя към славата, заобиколена от хора, които я подкрепят и вдъхновяват да се превърне в икона.

Книгата разкрива тайната магия на Шанел, която и днес завладява милиони жени по цял свят. Оказва се, че зад успеха не стоят само амбиция, безумно упорство да се измъкнеш от бедността и да станеш част от елита, а чисто и просто искреното желание да бъдеш обичана. Авторката ни показва как малката Габриел, изоставена от баща си в манастир, копнее единствено за семейство, обич и близост. И може би защото винаги е водена от любов – наистина в някои случаи единствено към себе си, – Коко успява да създаде империя на женствеността, която вдъхновява вече почти петдесет години след смъртта й. Все пак самата тя е казвала: “По-добре мъртва, отколкото демоде.” А Шанел никога няма да бъде демоде.

Но Коко все пак не стига сама до титлата “една от най-влиятелните личности на XX век”. В тази книга е отделено място за всичките й важни спътници по пътя към успеха – от монахините, които я учат да шие, до великата княгиня Мария Павловна; от Сергей Дягилев до Лукино Висконти; от Игор Стравински до Роми Шнайдер...

Това е роман за непрекъснатия стремеж на Габриел Шанел да бъде различна; за решението й не да се впише в налагания образ на идеалната за епохата жена, а сама да го редактира. Тя създава мода, предоставяща на дамите възможност да бъдат красиви и желани независимо дали са в малка черна рокля, или в костюм с привидно мъжка кройка. Но освен стил им подарява и много повече – свободата да бъдат себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X