Напишете дума/думи за търсене

Симптоми на мозъчното сътресение

Приблизително 5,3 милиона души живеят с увреждане, причинено от мозъчно сътресение.

Едва ли има съвет, който може да ви защити на 100% от такава травма, но ви предлагаме знанията на специалисти, които може да помогнат за избягването на сериозни проблеми след сътресение.

Кои са симптомите, които биха могли да ви подскажат, че може да имате мозъчно сътресение.

1. Главоболие или усещане за натиск в главата

Главоболието е един от най-честите симптоми на мозъчно нараняване. Над 30% от хората се оплакват от главоболие в продължение на дълго време. То може да се появява и отминава дори година след инцидента.

Това се случва заради наличието на малки количества кръв или течност в черепа. Може да получите мигрена.

2. Амнезия

Посттравматичната амнезия е състояние на объркване, което възниква веднага след мозъчно нараняване. Човек е дезориентиран и не може да си спомни събитията, които се случват след нараняването. Той може да се чувства гневен, импулсивен или прекалено емоционален и това е напълно нормално.

Пациентите често не са запознати със заобикалящата ги среда, могат да задават въпроси многократно или да се чудят какво се е случило. В някои случаи хората след такава травма стават много тихи, любвеобилни и приятелски настроени.

3. Гадене

Човек може да се замая или дезориентира веднага след злополуката. Гаденето може прогресивно да се влоши. При нараняване на главата е нормално да има този симптом. Често отминава след няколко седмици, но може да продължи по-дълго, ако нараняването е тежко.

4. Постоянно повръщане

Повръщането се счита за един от признаците на мозъчно сътресение. То често върви със замаяност.

5. Завалване на говора или бавна реч

Един от най-често срещаните симптоми е състояние, което причинява завалване или бавна реч. Случва се, защото областите на мозъка, които контролират центровете на речта в мозъка, са повредени.

Пациентите може да знаят точно какво искат да кажат, но е трудно да го артикулират.

6. Замайване или „виждане на звезди“

След мозъчно нараняване може да почувствате замаяност и промени във вашето зрение, като двойно виждане, замъглено зрение или „виждане на звезди“.

Може също да изпитате промени в баланса, така че ходенето ви може да изглежда пияно. След сътресение резките движения като твърде бързо изправяне може да доведе до силно виене на свят.

7. Звън в ушите или бръмчене

Чувствителността към звуци е нормално след мозъчно сътресение. Някои хора не могат да посещават шумни места като пазари и ресторанти. Те могат да почувстват звън в ушите, бръмчене или свистящ шум.

Случва се поради увреждане на вътрешното ухо и слуховите нерви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X