Напишете дума/думи за търсене

Фотофобията може да е симптом за здравословни проблеми

Ако имате изострено чувство за дискомфорт, когато излизате от по-тъмно помещение на слънчева светлина и зрението ви не може да се адаптира в следващите 1-2 минути към нея, е вероятно да сте развили фотофобия.

Фотофобията е състояние на изострена чувствителност към слънчевата светлина, при което страдащите не се чувстват добре и усещат болка в очите дори и при нормална светлина. Това е така, защото не могат да се приспособят към променящата се сила на светлината.

Най-чест симптом при фотофобията е присвиване и затваряне на очите при излагане на светлина, понякога придружено от главоболие. Това състояние се среща обикновено при хора със светли очи, които имат по-малко зрителни пигменти и по-слаба защита срещу светлината. Но и всяка друга причина за внезапно силно разширение на зеницата и пропускането на по-голямо количество светлина в окото, може да доведе до състояние на фотофобия.

Лекарската консултация е спешна и неотложна.

Безобидна ли е?

Болезнената чувствителност към светлината не е безобидно състояние и може да е симптом на различни заболявания.

Най-честата причина за фотофобия е възпаление на ириса, частта от зрителния анализатор, която контролира степента на отваряне на зеницата и количеството светлина, преминаваща през окото. Възпалението обхваща мускулните влакна на ириса и при техните контракции може да се усеща значителна болка.

Заболявания на централната нервна система, мигрена, грип, алергии силно повишават чувствителността на окото към светлина и отблясъци.

Сериозна причина за фотофобия е заболяването глаукома, с повишено вътреочно налягане, което може да доведе до отлепване на ретината и трайна загуба на зрението.

Всякакви наранявания по роговицата, дори и измамливо безобидни, също могат да променят чувствителността на окото към светлина.

Честа причина е и помътняване на лещата или катаракта, особено при по-напреднала възраст. Състоянието се коригира оперативно и качеството на зрението бързо се възстановява.

Фотофобията може да е последица от приема на някои медикаменти.

Пушачите често развиват подобни симптоми, тъй като организмът им не усвоява достатъчно добре лутеина и развиват недостиг на пигмента.

Как се лекува фотофобията

Лекува се от лекар, който установява основната причина за състоянието. При травми или медицински интервенции на окото чувствителността към светлината е естествена защитна реакция, която изчезва с възстановяване на очното здраве.

Препоръчителен за здравето на окото е приемът на хранителни добавки, които набавят важните антиоксиданти и каротиноидите лутеин и зеаксантин. Основната им функция в организма е да защитават очите и да ги предпазват от вредните влияния на околната среда, при работа с компютър, на изкуствено осветление, при заболявания. Тези природни съставки подобряват зрителната острота и подпомагат адаптацията на окото към светлина с различен интензитет и особено при преход от светло към тъмно.

Тъмните очила с добри оптични качества предпазват зрението и са препоръчителни при силна и заслепяваща слънчева светлина, независимо от сезона. Те не са необходими и дори оказват неблагоприятно въздействие на очите, ако стоите с тях в недобре осветени помещения или вечер, на изкуствена светлина. Този навик може да изостри допълнително чувствителността на очите ви към слънчевата светлина.

важно

Лутеин и зеаксантин са каротиноиди, който образуват своеобразен филтър пред ретината. Те поглъщат синята светлина от спектъра, която е особено разрушителна за чувствителните фоторецептори на окото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X