Напишете дума/думи за търсене

Неочакваните ползи на портокалите за здравето

Ако имате проблемен стомах, вероятно избягвате едрите и сладки цитрусови плодове. Защото сте чували, че причиняват смущения в храносмилането и може да предизвикат рефлукс, ако прекалите с количеството. Портокалите са набеждавани за твърде сладки, за твърде агресивни към зъбите. Присъствието им в ежедневното меню обаче има и добри страни.

Помагат на бъбреците

Портокаловият сок може да е неделима част от сутрешната ви закуска заради вкуса и ободряващото действие. Но той се бърка в добрия смисъл на думата и в работата на отделителната ви система и помага за здравето на бъбреците. Без камъни.

Намаляват холестерола

Добрите разтворими фибри в портокалите са виновни за това. Улавят лошия холестерол и го извеждат от организма.

Влизат в ритъма на сърцето

Когато нивата на калий в тялото са ниски, сърцето започва да обърква темпото и да прескача. За да тиктака правилно часовникът в гърдите, е добре да го подкрепяте с калий. А той изобилства не само в бананите. И портокалите има какво да му предложат. Не само калий, но и магнезий, и флавоноиди, а те са ценни за поддържане на кръвното в нормални граници.

Дават сила на очите

От малки знаете, щом е оранжево на цвят и се яде, значи е полезно за зрението. Портокалите отговарят и на двата критерия, но причината да са в списъка на важните за очите храни, съвсем не се изчерпва с това. Плодовете са богати на витамин А и витамин С, лутеин, зеаксантин, които според учените играят роля в предпазването на очите от заболявания като дегенерация на макулата или катаракта.

Насреща са за диабетиците

От тип 1 и тип 2. Фибрите в портокалите помагат за намаляване на нивата на кръвна захар при страдащите от първия тип, а в същото време регулират нивата на липидите и инсулина при хората с диабет тип 2. Да, портокалите са сладки, но техният гликемичен индекс е нисък - малко над 40. Това е добра новина и за хората, които се борят с килограмите над нормата, стига да не решат да се хранят единствено с портокали.

Важно: Не прекалявайте с количеството. Портокалите може да се окажат не особено дружелюбни към някои хронични заболявания. Консултирайте се със специалист, ако смятате, че тялото ви не се разбира особено с цитрусите.

Борят се с вирусите

Изобилието от антиоксиданта витамин С в портокалите помага на имунната система да е в добра форма и да може да устоява на атаки. Добавете в уравнението и полифенолите и благодарете на цитрусите за защитата на здравето, която ви осигуряват. И за красотата. Ценните вещества в плодовете се грижат за кожата и забавят процеса на стареене.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X