Напишете дума/думи за търсене

Бърза помощ при травма на главата

Никой не е застрахован от нараняване и удар в главата, но според статистиката черепно-мозъчните травми се срещат най-често в две възрастови групи - от 0 до 4 години и между 15 и 19. При малките деца контролът на движенията не е достатъчно добър, а мускулите на врата все още не са заякнали. При тийнейджърите подобни инциденти се получават при практикуване на екстремни спортове без предпазни средства.

Родителите трябва да потърсят лекарска помощ независимо от степента на нараняването. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо трябва да реагират. При силно главоболие и повръщане обаче не търсете личния лекар, а незабавно отидете в спешното отделение.

Мозъчните сътресения могат да се проявят с различна клинична картина, но основните симптоми са главоболие, виене на свят, гадене, дезориентираност. Деца под 2-годишна възраст е възможно да изпитват прекалена раздразнителност и безпокойство или необичайна сънливост. След инцидент не е достатъчно да питате детето дали се чувства добре, а трябва да задавате въпроси, свързани именно с основните симптоми, характерни за мозъчно сътресение. Продължавайте да наблюдавате състоянието му, за да уловите евентуално по-късни прояви. Ако след нараняването са изминали повече от 5 часа, а симптоми не се регистрират, може да се приеме, че състоянието не изисква специални грижи. Вероятността от усложнения отпада правопропорционално на изтеклото време.

В някои случаи деца, получили мозъчно сътресение, може да спят продължително. Лекарите съветват те периодично да бъдат разбуждани и да се комуникира с тях, за да се установи тяхната адекватност и жизненост. След инцидент дори детето да няма оплаквания, то не бива да се оставя да играе, тича или скача. Веднага трябва да се постави в покой, тъй като ударът може да е бил лек, но ако детето продължи да се движи, има риск състоянието му да се влоши.

Мозъчните сътресения и свързаните с тях неразположения отшумяват постепенно за 2-3 седмици. Получените травми не предизвикват дългосрочни поражения на нервната система и мозъка. В повечето случаи децата се възстановяват напълно и без никакви последици. Не допускайте инцидентът да стане причина детето да спре да спортува от страх да не пострада отново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X