Напишете дума/думи за търсене

Какво опитва да ни каже цветът на синината

Почти всеки удар и силен натиск се подписват върху кожата ни и обикновено изображението се оформя няколко часа. Синината се появява под повърхността на кожата, независимо дали това е от удряне на коляното на масичката за кафе, или падане по стълбите.

Всеки вид нараняване може да причини разкъсване на капилярите, което позволява на кръвта да проникне в околните тъкани. И -

воала, на кожата ти се появява синина

Всяка носи кодирана информация за удара, но и за биологичната ни възраст и здраве. Затова профайлърите и лекарите извличат от петното по кожата и неговото оцветяване много повече данни от неспециалистите, пише “Рийдърс дайджест”. Медията цитира обясненията на дерматолога д-р Хоман Корасани.

Розово или червено

за сравнително дълго време след травмата говорят за добре снабдена с кислород кръв, която често се тълкува като косвен знак за добро здраве. Разбира се, с времето цветът на петното става по-наситен.

Синьо или тъмнолилаво

- червени кръвни клетки от смазаните капиляри започват да се разпадат, губят кислород и променят цвета на петното. Скоростта на процеса зависи от активността на белите кръвни клетки макрофаги. Говори и за това какъв кръвоносен съд е засегнат и на каква дълбочина. По-наситеният и плътен цвят може да е свъзран с по-голям кръвоносен съд. Колкото по-бързо се появява синьото или тъмнолилавото петно, толкова по-повърхностен е засегнатият съд. Често не съвпада с мястото на директния удар, а е по-долу - резултат на гравитацията.

Зелено

Зелената синина обикновено се смята за един от първите признаци, че организмът се справя с разграждането на разпадналата се кръв. При добро здраве и млади хора това се случва по-бързо. Тъй като тялото непрекъснато обработва “разлетите” кръвни клетки, хемоглобинът - червената протеинова молекула в еритроцитите, се превръща в биливердин - зелен жлъчен пигмент, който оцветява подкожния излив в различно по интензивност зелено петно.

Жълто или кафеникаво

При средно тежка травма за около 10-14 дни синината започва да избледнява, но едновременно с това за пореден път променя цвета си. Когато процесът е сравнително бърз, може да се предположи добър имунен статус и бърз метаболизъм. Във всички случаи повече време отнемат релефните синини - тези, при които травмата е не само върху капилярите, а са разкъсани по-големи кръвоносни съдове и се е изляла повече кръв, която образува хематом. Съсирекът е труден за разграждане и понякога при много големи хематоми дори се налага да бъдат премахнати хирургически - тялото не е в състояние да ги преработи само.

Синината е почти напълно излекувана, след като придобие жълт или кафяв цвят. Промяната е свързана с втората фаза на елиминирането на хемоглобина от макрофагите. Те превръщат биливердина в хемосидерин и билирубин - други странични продукти от разграждането на хемоглобина, които придават на кожата жълт или златистокафяв вид. След пълното разграждане на клетките и изхвърляне на метаболитните боклуци от тялото, синината изчезва.

Честите натъртвания и синини са знак за слаби капиляри, перименопауза,

втвърдени и нееластични кръвоносни съдове - основно проблем, на късната възраст. Но може да са и симптом на сериозно заболяване на кръвта. Затова не трябва да се подценяват особено при поява на цветни петна по кожата без причина.

За да не се образуват големи синини при “нормална” травма,

първата помощ е слагане на лед

Правилото е: никога директно, а през кърпа. Втората препоръка: охлаждането да се редува с периоди на махане на компреса, за да не се стигне до студова травма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X