Напишете дума/думи за търсене

За какво сигнализират синините по тялото

Какво трябва да направите, ако постоянно се появяват синини по кожата ви без причина? Каква е причината за тях и трябва ли да се притеснявате?

Какво казват хематолозите по въпроса?

1. Вдигане на тежки неща и усилени тренировки

Вдигането на тежести е вторична причина за натъртвания и синини.

Това означава, че вашите кръвоносни съдове вече са слаби и физическата активност е финалният щрих.

Прекалената физическа активност може да доведе до увреждане дори на най-здравите капиляри. Тренировките за вдигане на маса, за които още не сте готови, може да бъдат опасни.

И децата не са застраховани от неочаквани синини заради свръхтежките си ученически чанти.

2. Приемане на някои медикаменти

Приемането на някои лекарства, които оказват влияние върху кръвта, може да доведат до появата на синини, които могат да варират от почти незабележими до доста сериозни. Повечето от тях се причиняват от антидепресанти, аналгетици, противовъзпалителни, желязосъдържащи или антиастматични медикаменти.

Едно от лекарствата, което прави кръвта по-течна и може да доведе до синини, е аспиринът.

Ако сте забелязали връзката между приемането на лекарства и възпаление на кожата, потърсете лекарска помощ. Може да се наложи да преустановите приема на медикамента, за да избегнете вътрешно кървене.

3. Кръвни заболявания

Болестите на кръвта и кръвоносните съдове може да причинят синини.

Варикозата, Болестта на Вилебранд, тромбоцитопенията или левкемията често са причинени от проблеми с кръвообращението.

Не отлагайте посещение при лекаря, особено ако сте забелязали други тревожни симптоми като болка и подути крака, кървене на венците, малки капилярни петна по тялото или кървене от носа.

4. Липса на хранителни вещества

Витамини, витамини! Постоянно тъпчем децата си с тях, но често забравяме за себе си. Някои необясними синини може да бъдат сигнал, че тялото не разполага с необходимите му минерали и друг вид нутриенти.

Витамин В12 участва в производството на кръв, витамин К е отговорен за коагулацията, а витамин С играе жизненоважна роля в създаването на нова тъкан. Без него съдовете стават много крехки.

Друг много важен витамин е Р. Без него производството на колаген е невъзможно, а това води до изтъняване на съдовете и до влошаване на състоянието на кожата.

Балансът на желязо в организма е задължителен, а когато той е нарушен, здравето на капилярите се влошава.

Преди да хукнете към аптеката за витамини, проверете дали наистина имате недостиг на витамини и подобрете хранителния си режим.

Витамин Р се среща в зеления чай, ябълките, тиквата и чесъна. Витамин К може да се открие в бананите, яйцата, ядките и мазните риби. В12 може да се открие в черния дроб, рибата, сиренето и марулята.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X