Напишете дума/думи за търсене

Синините може да сигнализират за болести

Ако тялото ви постоянно е покрито със синини, причината може да не е вашата непохватността, а определени характеристики на организма. Лекарите обясняват, че има цял списък с възможни причини за честата необяснима поява на синки.

Имате твърде тънка кожа
Синините представляват кръвоизливи след разкъсване на кожни капиляри в следствие на удар или повреждане на кожата. Затова ако кожата ви е изтъняла (например заради загуба на колаген, което се случва често при възрастните хора), тя ще се поврежда по-лесно. Има и хора, които имат прекалено тънка кожа по рождение.

Кожата ви е повредена от слънчевите лъчи
Прекаляването със стоенето на слънце или изкуствените UV лъчи вреди на кожата, тъй като я лишава от нейната здравина и еластичност. На свой ред това може да доведе до повишена чувствителност и по-честа поява на синини, както и да направи самите синини по-ясно забележими.

Приемате определени лекарства или медицински препарати
Аспиринът, стероидите, медикаментите за разреждане на кръвта намаляват съсирването. Поради това всяко повреждане на кожата или удар предизвикват по-продължително подкожно кръвотечение и като следствие – синини.

Вдигате тежести
Дори и ако рядко вдигате тежести и това не ви затруднява, подобно натоварване на организма води до микроскопични разкъсвания на мускулна тъкан, които виждаме на повърхността на кожата като синини.

Наследственост
И в този случай генетиката има определящо значение. Ако майка ви или баща ви през целия си живот са страдали от постоянни синини, е много вероятно проблемът да се прояви и при вас.

Имате много бледа кожа
Сама по себе си бледата кожа не е свързана с появата на синини, но при този тип кожа всяко дребно нараняване или лека промяна е по-забележимо, отколкото при хората с по-матов тен.

Скрито заболяване
Понякога твърде честата поява на синини може да е свързана с нарушена способност за съсирване на кръвта или други болести, макар че в тези случаи са налице и други симптоми. Но при всички случаи, ако проблемът с постоянните синини се е повил внезапно, най-добре посетете лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X