Напишете дума/думи за търсене

Не прави това, ако имаш синини по тялото

Освен че ще ви развали настроението, синината боли е и грозно петно по кожата. То избледнява за около 10-14 дни, като цветът му преминава през виолетово-сини нюанси в жълтеникави, а после в зеленикави. Заблуда е, че трябва да чакате синината сама да се разсее. Разбира се, тялото само ще се справи, но и вие можете да му помогнете.

Какво не бива да правите

- Да не взимате аспирин, който действа противосъсирващо. Заменето го с нещо друго, в състава на което няма вещества, които разреждат кръвта.

- Не употребявайте алкохолни напитки, които разширяват кръвоносните съдове, за да не забавите разсейването на подкожния кръвоизлив.

- Не носете тесни дрехи, които затрудняват кръвообращението.

Бързата реакция е важна

Първото, което трябва да направите е да охладите удареното място с компреси със студена вода или бучки лед, увити в плат (не бива да слагате леда директно върху кожата и да го държите прекалено дълго) или дори студена кофичка кисело мляко от хладилника.

- Ако сте си ударили крака или синината е доста голяма, намерете начин да държите засегнатото място на по-високо за известно време, за да ограничите увеличаването на хематома.

- През нощта си направете солена превръзка като разтворите 10 г морска сол в 100 мл вода и потопите в нея мека памучна кърпа. Наложете я на синината и я вържете с бинт. Солта стимулира движението на течностите в тъканите, дезинфекцира ги, чисти мъртвите клетки, помага за разсейване на синината и подутината и облекчава болката.

- За да ви мине по-бързо синината, пийте прясно изцеден ананасов сок, който съдържа полезни ферменти или приемайте витамин С по 500 мг всеки ден в продължение на няколко дни.

----------

Внимание

Ако често забелязвате синини по тялото си, това може да е знак, че ви липсва витамин К. За да си го набавите, хапвайте повече зелени зеленчуци, както и истинско кисело мляко, което стимулира чревната флора, синтезираща този витамин.

----------

Лавандулово масло помага при травми

Добре е веднага след травмата да намажете мястото с малко лавандулово масло, което ще намали оттока и увеличаването на синината. Когато тя промени цвета си - втрийте масло от розмарин, разредено в базово масло (бадемово, сусамово), за да ускорите разсейването на петното.

- Използвайте масло, мас или настойка от черен оман, които ускоряват заздравяването на увредените тъкани. Настойката може да се прилага и като студен компрес.

- Смесете фино нарязан горчив пелин или сок от него с равно количество мед. Нанесете върху синината, превържете и дръжте така един час.

- Добре ще ви подействат и мехлеми с невен или жълт кантарион. Много ефикасен е гелът с екстракт от медицински пиявици, който се нанася 5 пъти дневно на засегнатото място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X