Напишете дума/думи за търсене

За ползата и вредата от кортизона

Заради антивъзпалителното си действие кортизонът е широко използван в множество лекарства, хранителни добавки, дори в козметиката. Той е най-доброто оръжие при борба с множество тежки заболявания, но неправилният му прием крие рискове за здравето.

С развитието на препаратите с кортизон в началото на 50-те години на миналия век, медицината направи голяма крачка напред. Именно кортизонът даде възможност на лекарите да се справят със заболявания, които преди това се считаха за нелечими. Днес той е основното оръжие в борбата с ревматични, астматични и алергични проблеми. Заема и ключова роля в терапията на автоимунни заболявания. Заради това е основна съставка в множество лекарствени продукти, както и на козметични средства. Той обаче не е безобиден, затова различните препарати, които го съдържат, не бива да се смесват или да бъдат приемани в продължение на дълъг период без лекарско наблюдение. Представяме ви някои от истините и заблудите за кортизона.

Прави ни зависими

ГРЕШНО!
Кортизонът не е наркотик. В някои случаи пациентите си мислят, че са зависими, защото при спирането му при продължително лечение, се появяват старите симптоми на заболяването. За да не се стига до това, лекарите винаги препоръчват препаратите с кортизон да не се спират изведнъж, а дозите да се намаляват постепенно в продължение на седмици, дори на месеци.

При краткотраен прием е безвреден

ВЯРНО!
Кортизонът е широко използван, защото има добър ефект в борбата с множество остри възпаления и не предизвиква почти никакви странични реакции при краткотраен прием: не води до алергии, не дразни стомаха, не отслабва имунитета.

Благоприятства развитието на остеопороза

ВЯРНО!
Продължителният прием обаче прави костите по-слаби и по-податливи на чупене. Заради това лечението с препарати, които го съдържат, трябва да е много внимателно преценено от лекар при жени в менопауза и винаги да се комбинира с витамин D. Затова и на хората, които приемат кортизон, им се препоръчва да се занимават с физическа активност, но не прекалено натоварваща.

Може да доведе до захарен диабет

ВЯРНО!
Приемът на големи дози кортизон за дълъг период от време увеличава нивото на захар в кръвта. Това може да е рисково при хора, които са предразположени към диабет. Ето защо при лечение с кортизон е задължително да се следи нивото на кръвната захар и навреме да се взимат мерки.

Има странични ефекти за кожата

ВЯРНО!
Кортизонът прави кожата чувствителна и може да доведе до изтъняване, поява на разширени капиляри, загуба на пигментация на места, окапване на косми, лесно образуване на синини. Всички тези странични ефекти са неприятни, когато се появят на лицето.

Ако се приема, води до напълняване

ВЯРНО И ГРЕШНО!
Всъщност всичко зависи от дозата и продължителността на приема. Кортизон, който се приема за лечение на някакво възпаление в продължение на няколко дни, няма последствия върху килограмите ни. Но приеман в продължение на месеци във високи дози, стимулира апетита и засилва натрупването на мазнини. Затова, ако ви се налага да го приемате за дълъг период на време, трябва да сте на стриктен режим на хранене: без захар, без мазнини, да приемате достатъчно месо и риба и да се занимавате с ненатоварващ спорт.

Може да предизвика високо кръвно

ВЯРНО!
При продължителен прием кортизонът води до задържане на натрий и вода в организма и съответно до повишаване на кръвното налягане. Това е опасно за пациенти, които по принцип страдат от сърдечно-съдови заболявания. Затова при продължително лечение се ограничава приемът на сол до минимум и не се прекалява с течностите.

Не се препоръчва при бременност

ВЯРНО!
При някои пациентки кортизонът е жизненонеобходим заради лечение на сериозни заболявания или на проблеми, появили се по време на бременността. Но е добре да е само и единствено предписан от лекар, и то ако е крайно необходим, защото приемът му в последния триместър от бременността може да доведе до забавяне развитието на плода.

Много по-опасен е в козметиката

ГРЕШНО!
Когато се използват кремове и помади, съдържащи кортизон, рискът за пациентите е по-малък, отколкото при прием под формата на таблетки. Обяснението е, че количеството от веществото, което достига до кръвта през кожата, е по-малко, отколкото при прием през устата. И все пак кремовете с кортизон трябва да се използват само като лекарствено средство, а не като козметично. И не бива да си избирате сами, да ги ползвате в продължение на дълъг период, и то без консултация с лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X