Напишете дума/думи за търсене

Toп 5 хранителни добавки при отслабване

Отслабването е сложен процес, протичащ в цялото тяло и това не трябва да се подценява. Здравословното, дълготрайно отслабване, става с помощта не на бързи, временни и рисковани диети или безкрайно кардио, а с комбинация от пълноценен хранителен режим, с подходящ калориен дефицит, както и редовна физическа активност – за предпочитане, силови тренировки, в комбинация с кардио. Това са основите, от които трябва да тръгнем.

Но веднъж след като сме определили нужния си калориен дефицит (можете да го направите с помощта на калориен калкулатор), изградили сме подходящ хранителен режим, който ни осигурява достатъчно от всички хранителни вещества – белтъчини, въглехидрати, мазнини – и сме започнали с редовните тренировки, можем да потърсим и допълнителна помощ в постигането на целта.

Тук идва мястото на хранителните добавки. Те съвсем не са задължителни за успеха. Можете да постигнете много и без тях. Но има случаи, когато нещата се случват по-трудно или пък по-бавно, а в тези случаи хранителните добавки придобиват смисъл. Освен това тези, които ще разгледаме след малко, имат и редица полезни свойства, които ще помогнат не само в отслабването, но и в поддържането на здраво, жизнено и красиво тяло, докато то преминава през тази немалка промяна.

Ето кои са те:

1. Суроватъчен протеин.

Суроватъчният протеин е може би най-известната и често използвана хранителна добавка. Една от първите, за която научава човек, когато започне да се занимава с фитнес или друг спорт.

Това до голяма степен се дължи на факта, че протеинът (белтъчините) като съединение е основната градивна единица в тялото – участва в изграждането на мускулите, сухожилията, кожата, косата, различните органи и дори хормони, ензими и жизненоважни химикали в тялото. Протеинът е навсякъде.

А с помощта на суроватъчен протеин можем да си набавим част от нужните белтъчини за деня бързо и лесно, под формата на хранителна добавка. Той е чудесен не само при отслабване, но и при всяка друга цел, изискваща поддържане на определен хранителен режим. Тъй като протеиновата храна обикновено е най-скъпата и значително натоварва бюджета, освен всичките си други предимства, протеинът на прах е и лесно достъпен и сравнително евтин вариант за набавяне на част от белтъчините за деня.

2. Витамини и минерали

Витамините са органични съединения, без които правилното и нормално функциониране на организма е невъзможно. Наименованието са незаменима част от почти всички биохимични процеси в организма.

Нямат калорийна стойност, но регулират обмяната на веществата (метаболизма) и помагат на тялото да преобразува макронутриентите в енергия. Витамините (с много малко изключения) не могат да се синтезират самостоятелно от организма, което налага външния им прием чрез храната, в която се съдържат в малки количества.

За съжаление, в модерното меню, богато на силно преработена, изкуствена и нездравословна храна, набавянето на достатъчно витамини понякога е трудна задача. Особено когато и самата храна е ограничена като количество. Дори при контролиран хранителен режим, за да се приемат в оптимални дози, често се налага да ги пием под формата на хранителна добавка.

Ако се насочите към витамини за суплементация, препоръчвам ви да изберете течна или поне разтворима форма. Това ще осигури по-бързото им и пълноценно усвояване.

3. BCAA – верижно-разклонени аминокиселини

BCAA са сред най-популярните добавки на пазара, като ползите от приема им не са една или две.

Те са незаменими аминокиселини. Незаменимите аминокиселини не могат да бъдат произведени от човешкото тяло и затова трябва да си ги набавяме чрез храната.

Общо са 9, а BCAA са три от тях:

Левцин

Изолевцин

Валин

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X