Напишете дума/думи за търсене

Toп 5 хранителни добавки при отслабване

Докато другите незаменими аминокиселини в по-голямата си част се използват за изграждане на биологично-активни молекули (хормони и др.), BCAA действително са градивните елементи на телесните тъкани (мускули, органи).

В този ред на мисли – те участват активно в поддръжката на тъканите в тялото и изграждането на нови такива. Това е чудесна новина, защото при всякаква физическа дейност в тялото протичат редица катаболни (разграждащи) процеси и то се нуждае от начин да се възстанови. При отслабване, те помагат да се запази наличната мускулна маса в тялото, за да не бъде изгорена тя, заедно с мазнините.

Освен чрез храната, BCAA се приемат и под формата на хранителна добавка, за по-лесен и бърз прием и заради своите незамени ефекти върху тялото …

Действия на верижно разклонените аминокиселини:

- Стимулират синтеза на мускулен протеин, а от там водят до повишаване на мускулната маса.

- Спомагат за разграждането на амоняка – метаболитен продукт, забавящ обмяната на веществата.

- Могат да се преобразуват в други аминокиселини, като например аланин и глутамин.

- Съхраняват и поддържат вече изградената мускулна маса.

- Създават усещане за бодрост и подобряват концентрацията.

Намаляват риска от ракови заболявания, цироза на черния дроб и други.

4. Л карнитин

Л карнитин безспорно намира място сред най-популярните фитнес добавки — едва ли са много хората, които не са го ползвали под една или друга форма.

Л карнитин също е аминокиселина. Среща се най-вече в продуктите от животински произход -месо и млечни продукти, но и в някои растителни източници, като авокадо, ядки и семена, бобови култури и пшеница (но в тях е доста малки количества).

Л карнитин играе важна роля в метаболизма на мазнини, транспортирайки дълговерижни мастни киселини през клетъчната мембрана и до митохондриите — енергийните фабрики на клетката. Тъй като мембраната е непропусклива за мастните киселини, необходимо е всяка мастна молекула да се свърже с молекула карнитин.

Ако за момент си представим тялото като една сграда, Л карнитин е асансьорът, който пренася мастните киселини от партера до последния етаж — клетъчните митохондрии, където мазнините се окисляват ("изгарят") за енергия.

Това е чудесна новина за всеки, който работи за изгаряне на излишните мазнини – хем ги гориш, хем в същото време получаваш и повече енергия по време на тренировката.

Като хранителна добавка, Л карнитин се приема по-лесно в оптимално количество за физически активни хора (нещо, което трудно става само чрез храната), а освен това и за по-бързо усвояване.

5. Колаген

Колагенът е най-разпространеният белтък в човешкото тяло (25-35% от общия), като изпълнява едновременно функционална и структурна роля.

Колагенът придава здравина и еластичност на телесните структури, като освен кожата, изгражда костите, ставите, хрущялите, сухожилията, вътрешните органи, кръвоносните съдове и роговицата на окото.

С напредване на възрастта способността на тялото да произвежда колаген значително намалява, което води до поява на бръчки, петна по кожата, намалена костна плътност (остеопороза), болки в ставите и дегенерация на междупрешленните дискове и хрущялната тъкан.

Понеже трудно се приема в оптимални количества с храната, често се препоръчва и приема на колаген под формата на хранителна добавка. Не само при спортуващи, но като цяло при всеки човек, който иска да запази здравината и гъвкавостта на тялото си и различните тъкани в него за по-дълго време.

А конкретно при отслабване – колагенът би бил помощник в предотвратяването на кожни проблеми, като увиснала кожа и стрии, които често съпътстват загубата на тегло, особено ако е сравнително бърза и килограмите са доста. Приемът на колаген ще заздрави кожата, ще я направи по-еластична и издръжлива и вероятността от поява на такива проблеми ще намалее.

Въпреки това, тук отново искам да спомена, че бавното отслабване е за предпочитане, защото така също могат да се избегнат подобни усложнения.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X