Напишете дума/думи за търсене

Как се лекува "пердето" на окото

Доц. д-р Андрей Андреев е заместник председател на Съюза на очните лекари в България. Член е на Американската Академия по Офталмология. Специализирал е в Университета в Мюнхен. Управител е на МЦ “Очна клиника Ден” и началник на Очна клиника при Транспортна Болница.

Доц. д-р Андрей Андреев
Доц. д-р Андрей Андреев

При катаракта зрението може да се възвърне на 100%

В 80% от случаите потъмняването на естествената леща на окото е възрастово обослувен процес. За него няма профилактика и причините за потъмняването не са от преумора, обяснява доц. Андреев. При малка група хора катаракта може да се появи и в резултат на инфрачервено лъчение, при травма по време на спорт, след някакво възпаление или при диабетици. Има и случаи на вродено перде – когато жената изкара някакво вътреутробно заболяване по време на бременността, това може да засегне плода и детето да се роди с перде. Катарактата може да доведе до пълно затваряне на зеницата. Докторът, обаче е категоричен, че това е слепота, при която зрението може да се възвърне на 100%.

Симптоми

Замъгляват се предметите и не се виждат контурите, появяват се и проблеми със зрението вечер. Обикновено пердето се развива по-бързо на едното око, а в другото не толкова и човек не усеща, защото винаги гледа с двете очи. Ако по някакъв повод затвори едното око, едва тогава разбира, че другото е ослепяло.

малък съвет

След 45-годишна възраст няколко пъти седмично можете да правите следното упражнение: затваряйте ту едното, ту другото око и проверявайте дали виждате добре и с двете.

Операцията трае 5 минути

“Преди години задачата ни бе да отстраним пердето и след това чакахме да разберем дали пациентът ще вижда, разказва доц. Андреев. Сега с напредването на медицината в тази област, целта ни вече е да подобрим качеството на зрението, защото е сигурно, че пациентът ще вижда. Операцията се извършва през малко отворче - около 2 мм. През него се разбива пердето с ултразвукова енергия. Изсмуква се естествената леща на окото и през същото отворче, на същото място се слага новата леща. Същинската операция трае около 5 минути, а престоят в болницата около час и половина. Няма превръзки, нищо не се шие и още на следващия ден оперираният може да отиде на работа. Единственото за което трябва да внимава е да не си удари окото. Едно от най-големите чудеса на тази операция е, че се прави почти без упойка. Слагаме капкова анестезия. Така, че хората не бива да се страхуват, че ще има убождане. Преди операцията се правят изследвания на пациента, така че да изчислим диоптъра на лещата. Ако едното око е било по-далекогледо ще изберем повече диоптри и така ще възстановим зрението.”

Изборът на лещи

Важно е хирургът да обясни какви лещи ще са подходящи за дадения случай, според професията на пациента. “Ако шофирате повече например, няма нужда да гледате постоянно наблизо, ще ви сложим лещи за далеч и като четете ще си слагате очила. Ако сте професор, който трябва да чете и да гледа аудиторията, ще ви поставим мултифункционални лещи за далечно и близко гледане. Има специални лещи, които могат да възстановят не само способността на човек да вижда, но и той да не се нуждае от очила вече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X