Напишете дума/думи за търсене

Няколко лесни начина за преборване на умората

В офиса, в мола или на разходка с вашето дете - изтощението може да настъпи в най-неподходящия момент. Понякога умората се причинява от стрес и липса на упражнения, а понякога може да се почувстваме изтощени поради лоша диета и работна среда. Но където и да сте и каквото и да правите, има начин да увеличите енергията си без 10 чаши кафе или 10 часа сън.

Предлагаме ви няколко начина за подсилване на енергията, които да ви помогнат да се преборите с умората и да презаредите батериите си.

20-минутна дрямка

Изследователите на съня смятат, че 20 минути са точно подходящото време за дрямка, което ще ви накара да се чувствате освежени и продуктивни, след като се събудите. Докато по-дългият и продължителен сън през нощта дава пълно възстановяване на тялото и ума, 20-минутната дрямка през деня ще ви даде повече енергия, за да продължите работата си. Ето няколко съвета как да се възползвате максимално от дрямката си:

- Спете на хладно и тъмно място без разсейване;

- Използвайте маска за сън, за да се отървете от светлината;

- Поспивайте час или 2 след обяд;

- Освежете се с кратка разходка или пръскане на вода върху лицето, след като се събудите

Седете изправени

Проучванията показват, че седенето в изправено положение ни помага да се борим с умората, като по този начин увеличаваме нивото на кислород в кръвта си. Други проучвания показват, че хората, които седят прави, са склонни да бъдат в по-добро настроение и изпитват по-малко отрицателни емоции в сравнение с тези, които седят в отпусната поза. Може също така да направите леко разтягане, за да подобрите кръвообращението и да получите прилив на енергия.

Смейте се от сърце

Смехът има много ползи за здравето и може да ви направи по-енергични и бдителни. Когато се смеем, вдишваме богат на кислород въздух, който стимулира сърцето и мускулите и повишава нивото на ендорфини в кръвта. В резултат смехът дава истински прилив на енергия. Следващия път, когато почувствате, че сте с ниско ниво на енергия и не може да продължите с работата или с домакинските дела, направете почивка, за да гледате или четете нещо смешно и да се смеете искрено и от сърце.

Подушете пръчица канела

Ароматът на канела има невероятен ефект върху човешкия мозък. Засилва мозъчната активност и се бори със загубата на паметта и нервното напрежение. Това ни кара да мислим по-бързо и да сме по-продуктивни. Други аромати, които могат да ви направят по-бдителни, са етеричните масла от лимон и портокал, но бъдете внимателни: етеричните масла могат да причинят дразнене и алергични реакции и към тях трябва да се подхожда внимателно.

Пуснете слънцето да влезе

Често се уморяваме и се чувстваме замаяни, когато се озовем на тъмни места. Тъмнината кара тялото да произвежда по-малко серотонин, един от важните невротрансмитери, който ни кара да се чувстваме сънливи. Дръпнете завесите и пуснете малко слънце у дома или се разходете на открито. Дишайте чист въздух, наслаждавайте се на слънчевите лъчи и вероятно ще се почувствате по-щастливи и по-енергични.

Направете си собственоръчно енергийна напитка...

Предлагаме ви рецепта за зареждаща енергийна напитка, направена в домашни условия.

Смесете 1 с.л. сок от джинджифил, 1 с.л. лимонов сок и 1 с.л. мед. Добавете 1 чаша вода и внимателно разбъркайте. Прибавете няколко кубчета лед, ако искате напитката ви да е наистина студена.

... или просто изпийте чаша вода

Според лекарите дехидратацията е една от основните причини за умора. Другите симптоми на дехидратация включват главоболие, замаяност и промени в настроението. Много от нас не приемат необходимото дневно количество течност и често посягаме към чаша вода само когато се чувстваме много жадни. Затова следващия път, когато се почувствате сънливи и замаяни, изпийте чаша вода и вижте какво ще се случи.

Тананикайте си

Точно както тренировката или разходката, пеенето събужда мозъка ви и увеличава притока на кръв. Ако тананикате приятна и любима мелодия, която ви развеселява, това ще ви накара да се почувствате по-приповдигнати и ще ви вдъхнови да постигнете повече. Освен това пеенето е добър естествен антидепресант и може да извади ума ви от ежедневните проблеми.

Пробвайте масаж на стъпалата

Стресът е една от причините да се чувстваме изтощени в края на деня. Един добър масаж на стъпалата за облекчаване на стреса може да направи чудеса за умореното ви тяло. Човешкото стъпало съдържа над 7000 нервни окончания, 19 различни мускули, 107 връзки и 26 кости, а правилният натиск, приложен върху конкретни области на стъпалото, може да намали болката, стреса и умората.

Дъвчете бадеми

Бадемите са идеалният избор за енергизираща закуска по средата на деня. Те съдържат рибофлавин и L-карнитин - елементите, които са свързани с повишена мозъчна активност. Освен това са богати на магнезий, манган, мед и други витамини и минерали, които подобряват цялостното здраве на тялото и се борят с намаляването на паметта в следобедните часове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X