Напишете дума/думи за търсене

Су джок – самолечение с масаж

Все по-често се прокрадва твърдението, че ако душата е болна и тялото ще страда. Или поне в това искрено вярва южнокорейският професор Пак Же Ву, който измисля Су джок през 1986 г. Терапията следва основния принцип на източния светоглед, че човешкият организъм е самолекуваща се система и и се смята за едно от най-големите открития на XX век.

На корейски "су" означава длан, а "джок" - стъпало.

Разбирането на Су джок е, че точки от ръцете и стъпалата отговарят на определени части на човешкото тяло, както в акупунктурата.

Разлика между Су джок и акупунктура

Разтворете дланта си и я разгледайте внимателно. Според Су джок палецът съответства на главата, показалецът и кутрето отговарят на ръцете, безименният и средният пръст на краката. По дланта и стъпалото са разположени всички вътрешни органи. Надолу по продължението на големия пръст са белите дробове, някъде между тях е сърцето.

По дланта може да се проследи разположението на черния дроб, бъбреците. Щом заболеете в съответните зони, се появяват една или няколко болезнени точки. Единият от начините на лечение е чрез натиск на тези точки да се предадат импулси на болния орган. При това ефектът е изключително мощен и бърз.

Няма сложни теории за усвояване, нито дълга практика. Само за няколко часа научавате как да се лекувате. Основното е да знаете точките на вътрешните органи по дланите и стъпалата и да се запознаете с екзотичните прибори за лечение.

Единият от тях е бездимен въглен - мокса, с който се нагряват точките.

Чували сте, че всичко извън материята е енергия. Това е основата на източната медицина. Енергията оживява материята. На болното място не му достига енергия, за да функционира нормално. Чрез нагряването се запълват пробойните в енергийното поле и след няколко сеанса балансът е възстановен.

Храненето също е свързано с енергоснабдяването на организма. Отделните храни в Су джок се отнасят до тяхната енергийна същност. Препоръчва се храна с енергията на вятъра. Това са всички зелени храни. Неслучайно те растат предимно през пролетта.

По същата аналогия при някои болести са подходящи храните с енергията на огъня. Това са обагрените в червено храни - доматите, чушките, прасковите, червеното зеле.

Су джок терапията е ефикасна при болести, които се повлияват изключително трудно от медикаментозно лечение. Прилага се паралелно с лекарства, билки и ускорява основния лечебен процес. Чрез Су джок може да се въздейства не само на физическо, но и на емоционално и умствено ниво.

Терапията помага при стрес, зависимост от храна, алкохол, никотин, наркотици.

Лечебният ефект се постига чрез акупунктура на пръстите. Около ноктите има точки, които отговарят на тонуса, центровете на желанията и концентрацията в мозъка.

Ако със ставането си разтриете точките за задоволство от живота и повторите процедурата на обяд и преди сън, много по-лесно ще преодолеете стреса, хроничната умора и депресията.

Най-лесно приложима и най-атрактивна е терапията със семена. Дават като импулс силата, която природата е заключила в тях.

Граховите зърна се поставят в случаите, когато човек няма достатъчно желание за оригиналност, за подвижност. Интересни са и семената от калина със сърцевидна форма. При тях не е важен цветът, а формата и се използват при заболяване на сърцето или ако пациентът не е удовлетворен от любовта си.

Зърната с бъбрековидна форма сигурно се досещате за какви болести се използват. Жълтият цвят на царевицата носи енергията на влажността и се поставя при обща слабост.

Три семена от люти чушки, залепени с лепенка по вътрешната страна на палеца, ще ви избавят от настинки.

Ако имате болки в стомаха, залепете четири семена от ябълка вертикално нагоре от средата на китката, по линията на живота - там е областта на стомаха.

При болки в гърба облепете със семена от елда външната страна на средния си пръст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X