Напишете дума/думи за търсене

Причини детето да ходи на пръсти

Ходенето на пръсти може да бъде нормално за деца на възраст от 12 до 15 месеца, тъй като в този период те изпробват различни позиции на стъпалата.

Като цяло ходенето на пръсти не е нещо, за което да се притеснявате, докато детето ви навърши 2 години. След това обаче може да се превърне в навик, който обикновено децата изоставят до 5-годишна възраст.
Въпреки това поради различни причини ходенето на пръсти се среща при деца на по-голяма възраст.
Какви са причините за това?

Може да е специално състояние
Ако детето ви продължава да ходи на пръсти след 2-годишна възраст, може да се наложи да посетите лекар. Първо, проверете стъпалата на детето, за да проверите дали има стегнати мускули на краката, скованост в ахилесовото сухожилие или има трудности с координацията.

Мускулна дистрофия
Това е генетично състояние, при което мускулите на стъпалата и краката обикновено са слаби и атрофирали. Ако детето ви стъпва на цяло стъпало и ходи изправено, но изведнъж започне да ходи на пръсти, може да става дума за мускулна дистрофия.

Аномалия на гръбначния мозък

Спиналният дисрафизъм, или т.нар. „завързан“ гръбначен мозък, е нарушение от неврологичен характер. Може да причини ограничаване на движението в гръбначния мозък и в самия гръбначен стълб. Случва се, когато гръбначният мозък е свързан с тъканта около гръбначния стълб в основата му. В резултат на това, докато гръбначният стълб расте, гръбначният мозък се разтяга и нервите се увреждат.
Завързаният гръбначен мозък може да бъде причината детето да ходи на пръсти. Това състояние не само че затруднява ходенето, но причинява и болка.

Церебрална парализа

Ходенето на пръсти може да бъде причинено от церебрална парализа, което води до координационни конфликти. В този случай мускулният тонус е засегнат, има проблеми със задържането на добра стойка и е налице нестабилно ходене на пръсти. Мускулите на краката също са много сковани.

Стегнати мускули на прасеца
Това се случва, когато детето е абсолютно здраво, но по някаква причина просто отказва да ходи нормално и предпочита да ходи на пръсти. Това може да е резултат от обикновен навик или от стегнати мускули на прасеца. Това състояние засяга от 5% до 12% от децата без вродени аномалии.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X