Напишете дума/думи за търсене

На какво родителите трябва да научат първото дете преди раждането на второто

Да имаш братя и сестри, може да бъде много полезно, но първото дете често не го вижда по този начин от самото начало. Тъй като то е свикнало да е единственото дете, новината за бебето №2 може да му донесе много смесени чувства. Затова родителите трябва да помогнат на по-голямото си дете да се приспособи към промяната.

Значението на споделянето
Преди да стане батко или кака, първото дете е единственото дете в семейството. Цялото внимание е насочено към него и всичко, което притежава, е ексклузивна негова собственост. Затова то трябва да бъде научено как да споделя, преди да се появи второто дете. По този начин то ще се научи как да прави компромиси, вместо да спори с по-малките си брат или сестра за собствеността на тази или онази вещ.

Как да бъде мило и търпеливо
Първото дете вече знае много неща за живота преди раждането на второто дете в семейството. Въпреки че може да се вълнува да опознае най-новото попълнение у дома, то трябва да се научи как да бъде мило и търпеливо, защото бебето няма да знае как да общува.

Да е наясно, че в семейството винаги има място за повече хора
Нормално е първото дете да се чувства нежелано и изоставено, когато се появи братчето или сестричката му. За да се избегне тази травма, то трябва да знае, че „колкото по-голямо е семейството, толкова по-забавно е…“ и че неговото място няма кой да го заеме. То трябва да Е наясно, че ще играе още по-решаваща роля с идването на новия член на семейството у мода.

Че родителите обичат и двете си деца, без да ощетяват едното
Обикновено първото дете се притеснява, че родителите му ще го обичат по-малко, тъй като е вероятно да се обърне повече внимание на по-малката сестра или брат. Може да редуцирате нивото на ревност, като обясните на първородния си наследник, че любовта към него не е ограничена. Той трябва да е сигурен, че мама и тате все още го обичат толкова, колкото преди, и че е обичано еднакво с бебето.

Как да бъде независимо

Първото дете е добре да бъде научено да прави определени неща само. По този начин то ще се чувства упълномощено да действа като по-мъдрия, по-възрастен брат или сестра на бебето.

Как да си играе правилно с другите деца
Ако първото дете не е научено да си играе с други деца, то преди раждането на бебето това трябва да се промени. Родителите е добре да обяснят на баткото или каката да не играят грубо, да не бъдат зли или да бъдат егоисти. Да бъдат мили и да играят с останалите така, че всички да се наслаждават на играта, трябва да се насърчава.

Че трябва да помага на останалите в нужда
Бебетата очевидно се нуждаят от помощ с всичко. Ако първото дете знае, че винаги трябва да помага на някого, когато може, то ще се чувства необходимостта да помага за братчето или сестричката. Това не само би могло да помогне на родителите в отглеждането на по-малкото дете, но и ще повиши увереността на първото дете да бъде добър батко или кака.

Да го научат да е нежно към бебето

Новородените бебетата са крехки. Докато родителите трябва да насърчават първото дете да взаимодейства с второто, е добре баткото или каката да знаят да се отнасят към бебето внимателно. В противен случай те биха могли да наранят бебето.

Че трябва да се грижи за членовете на семейството
Първото дете трябва да научи, че второто също е част от семейството. Следователно, то също трябва да бъде обичано и обгрижвано като всички останали у дома. След като първото дете приеме този факт, е по-вероятно да бъде закрилник на по-малките си братя и сестри.

Как да споделя чувствата си

Това е може би едно от най-важните неща, на които родителите трябва да научат първото си дете. Когато се роди второто, това може да доведе до много смесени чувства. Баткото или каката трябва да знае, че родителите винаги ще ти чуят, когато искат да изразят чувствата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X