Напишете дума/думи за търсене

Вредата от материалните поощрения за децата

Често родителите обичат да дават на децата си похвали под формата на подаръци или дори пари. Този навик обаче крие много рискове.

В книгата си „Седемте гряха при отглеждането на единствено дете“ Каролин Уайт дава съвети, които важат както за родителите на едно дете, така и на тези с повече, защото материалните поощрения крият рискове за всички деца, независимо дали имат или не братя и сестри.

Тя подчертава, че родителите, които възнаграждават доброто поведение или деяние на децата си с материални подаръци, му внушават че добре свършената работа е равна на „заслужавам нещо“, а не на „гордея се със себе си“. Авторката дава пример за напълно погрешно поведение на децата винаги след отлична оценка да се купува подарък или всяка свършена работа да се възнаграждава с курабийки, защото дете, чиято единствена мотивация е да се старае само за да получи подарък, не прави нищо добро за себе си. Уайт обяснява: „Детето много добре знае какъв номер да изпълни, че за получи онова, което иска. Всичко се превръща в средства към една определена цел, при което детето не успява да проумее, че ученето е въпрос както на опити и грешки, така и на отговорност. Детето, което се старае да постигне някаква цел само защото татко му ще му купи нещо лъскаво, няма и най-малката представа на какво е способно самостоятелно“.

Авторката изтъква, че въздържанието от материални поощрения е от ключово значение при единствените деца, тъй като поначало родителите на единствени деца са по-склонни да дават повече, отколкото биха давали, ако имаха две.

Каролин Уайт обяснява, че правилното поведение е родителите да не купуват подаръци без конкретен повод, да награждават действия, които така или иначе са задължения на детето – да си пише домашните, да си оправи стаята, да помага в дома; както и да му дават пари за оценки. Това е много вреден навик, защото детето свиква, че оценките се заплащат и никога няма да се научи да изпитва удовлетворение единствено от постигнатия успех. А това е от ключово значение за бъдещето.

Авторката изяснява: „Има разлика между даването на подаръци за рождения ден, Коледа или Ханука и редовното даване на подаръци за това, че детето е свършило нещо, което по начало се очаква от него. Няма нищо лошо в това от време на време детето да получава по нещо дребно, но ударение тук е върху „от време на време“. Деца, които са били възнаграждавани прекалено често с материалните неща, не са способни да се стремят към някаква цел, без да живеят с мисълта, че заслужават нещо за всеки грам вложена енергия“.

Затова тя съветва следващият път, когато искате да купите нещо на детето си, за да го поощрите, по-добре му подарете нещо по-ценно – вашето внимание и време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X