Напишете дума/думи за търсене

Сърдечни болести: с какво жените трябва да сме наясно

Лекарите от целия свят са разтревожени за здравето на съвременните жени – през последните 50 години заболяванията на сърцето са на първите позиции сред причините за смърт на сравнително млади пациентки. И макар че сърдечните болести не са инфекциозна патология, те придобиват характер на истинска епидемия. Причината от една страна е стресът, а от друга небрежността към собственото здраве, изразяваща се в недоспиване, кафе и цигари, липса на движение и нездравословна храна.

Ако изпитвате болки в областта на сърцето, непременно посетете лекар.

Най-честата причина за оплаквания е т.нар. кардиалгия – научното название на сърдечната болка. Преди всичко е необходимо заедно със специалиста са уточните причината за пристъпа – физическо или психоемоционално напрежение (болката може да се е появила след разговор с началника, тренировка и т.н.), натоварвали ли сте се прекалено преди появата на болката. Трябва да се уточни още: точното място на болката (покажете на лекаря с ръце); разкажете за характера и продължителността на болката – например, остра, при дишане, тъпа и т.н.; има ли разпространение на болката – например, в ръката, рамото, гърба, ръката. Важно е също да споделите съпътстващите усещания – слабост, изпотяване, гадене. Непременно кажете на лекаря какви лекарства приемате – не само обичайните медикаменти от типа на обезболяващите, но и хормоналните контрацептиви, препаратите за отслабване и пр.

Понякога причина за главоболието, от което се оплакват много жени, е повишеното кръвно налягане. В тази връзка е добре да се уточни наличието на наследствени фактори (роднина, страдащ от сърдечни заболявания), пристрастеност към солена храна, пушене и др.

Традиционни средства за лечение и превенция

В продължение на една седмица всеки ден яжте хайвер от 400 г тиквички, 7 ореха, 200 г стафиди и 4 с.л. мед. Тези продукти ще възстановят функциите на сърцето и ще го заздравят.

Чудесна защита за сърцето осигурява и рибата. Ако я включвате в менюто си не по-малко от 4 - 5 пъти седмично освен че ще подпомогнете сърдечната дейност, ще освежите и паметта си. Най-полезните риби са скумрия, херинга, сардина, пастърва, сьомга и костур.

Да изведете лошия холестерол от организма ще ви помогне зехтинът. Освен че възстановява нормалната сърдечна дейност, той подобрява работата на стомаха и възвръща младежкия вид.

Полезна за сърцето е консумацията на свеж сок от моркови и червено цвекло в съотношение 10:3. Но ако не желаете да ги приемате на сок, може да си правите и салата от същите зеленчуци. В червеното цвекло се съдържат вещества, които помагат за образуването на червени кръвни телца. Освен това то е богато на калий и хлор, които почистват черния дроб, бъбреците и жлъчката, Морковите почистват от шлаките цялата кръвоносна система.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X