Напишете дума/думи за търсене

Самолечение с любов. Що е то?

Когато сме болни, отиваме на лекар, пием лекарства, а може би най-добрият начин е да си помогнем сами. За някои хора това звучи налудничаво, но е доказано, че любовта лекува, и то любовта към нас самите. Как да се научим да я изпитваме и насочваме към себе си, обяснява Петър Няголов, който води курс по самолечение с любов в Център за духовно образование “Гайа”.

Безусловна като любовта на Христос

“Идеята за самолечение с любов е древна като света. Много болни хора, които са опитали всякакви методи за лечение, накрая са разбрали, че позитивното състояние на духа влияе добре и на здравето. А най-висшето позитивно състояние е любовта, в случая говорим за любовта към себе си, казва Петър Няголов. - Тук не става въпрос за егоцентрична любов, защото тя е докарала света до всички тези войни, глад, конфликти и болести. Говорим за чистата, невинна, безусловна, тиха и трайна любов, която е нашето изначално състояние, нашата същност.” Лекторът обяснява, че тя е радост, покой, светлина, не е емоция, която ни люшка като махало от една в друга крайност. И когато тя се надигне в нас, ни носи на ръце, прелива от нас. Може да не говорим, само да погледнем някого и той да я почувства.

Какво означава безусловна любов? Това например е любовта на Исус Христос към всички хора. Когато на кръста той казва: “Отче, прости им, те не знаят какво правят!”, изпитва любов към тези, които са го разпънали. Не ги вижда като врагове и така изпълнява сам своята заповед - люби врага си.

Да изпитваме любов към себе си означава да се приемаме на сто процента с всички наши качества. Едни от тях са достойнства, други са проблематични, но ги приемаме. Важно е да останем будни за всички свои проявления, да сме наясно кои от тях ни помагат и да работим по промяната на тези, които са непродуктивни.

Всеки ден да изричаме, че се обичаме

Нека, когато се събуждаме сутрин, да си казваме: “Аз обичам себе си!”. С повтарянето му всеки ден това утвърждение поражда нови: “Аз се уважавам!”, “Приемам се такъв, какъвто съм!”, “Харесвам се!”, “Милея за себе си!”. Те сами идват и само ги произнасяме на ум или на глас. Някои хора пишат тези утвърждения на лист хартия, други - на огледалото у дома и първото нещо, когато се събудят сутрин, е да видят “Аз обичам себе си!”, “Аз се приемам такъв, какъвто съм!”.

“Самият аз един ден реших да си кажа “Аз обичам себе си!, казва Петър. - Първоначално ми прозвуча странно, но след няколко дни усетих как в мен бликна силна любов. Само трябваше да я направлявам и да се грижа тя да е чиста, безусловна. Да не ме постави над някой друг в моите очи и да се превърне в арогантност, гордост или в самосъжаление - аз горкият, колко съм зле. С любов можеш да изтриеш страха и неговите отрицателни проявления - алчност, омраза, гняв. Аз бях избухлив, достигащ до крайности. Но сега жена ми казва, че с мен се живее по-леко и хармонично. Вече ми е по-лесно да съм добър към хората, разказва той. И обяснява, че положителните утвърждения е добре да се повтарят всеки ден, за да не започнат да се връщат старите модели на поведение и съзнание, в които понякога изпитваме гняв, омраза към себе си и другите, страх дали ще се справим в дадена ситуация.

Техники за лечение на органите

Един от начините за тази практика е като заговорим с любов на болния орган, но без да мислим, че това, което правим, е лечение. Лекторът разказва как преди време трябвало да се оперира, но една вечер спонтанно започнал да говори на своя болен орган, около 20-30 минути и да чувства как той вибрира от някаква енергия в него. След това два дни изпитвал болки на това място, но на третия - всичко отшумяло и той се разминал с операцията. “Освен да говорим на болния орган, може да го милваме. Също така може да докосваме нежно тялото си по рамото, лицето, гърдите, да изпитаме нежност към себе си, която е лечебна. Нежността е сестра на любовта. А това докосване не съдържа човешко намерение, то е ангелско. Такъв жест довежда висшите енергии към тялото, които лекуват, и то трайно.” И да не забравяме, че клетките имат съзнание и когато им изпращаме любов, те усещат вибрацията на нашето отношение към тях, започват да трептят по друг начин и да се самолекуват.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X