Напишете дума/думи за търсене

Травматичната връзка - нездравословна привързаност

Травматичните връзки изобилстват. При тях любовта боли. Освен това щастието и самочувствието на един от партньорите се унищожават. Въпреки това жертвата не може да скъса с тези отношения.
Това е така, защото тя е заслепена от привързаността и влечението към половинката си. Травматичната връзка има профил, подобен на този на Стокхолмския синдром.
За страничен човек този вид ситуация изглежда странна и противоречива. Защо някой би търпял непоносимото? Защо да оставате с някого, който ви унижава, малтретира физически и емоционално?

Първо, няма смисъл да казвате на човек, замесен в този вид отношения, да напусне партньора си възможно най-скоро. Защото съвместната зависимост може да бъде толкова интензивна, че умът спира да функционира рационално.

Всъщност той се контролира от нездравословна форма на привързаност и свързани емоции. Това е корумпирана връзка. Тя обаче все още изпълнява определени основни нужди, като например потушаване на страха на жертвата от изоставяне.

Психологията започва да изучава травматичните връзки през 80 -те години. За тази цел психолозите Доналд Дътън и Сюзън Л. Пейнтър анализират случаите на стотици съпруги, които са в такъв вид отношения. Те откриват, че единият партньор потиска другия.

Може да попитате защо жертвата търпи този вид страдание?
В действителност тези отношения са склонни да следват кръгов модел. Насилникът следва този тип модел: „Аз съм мил с теб, после съм жесток, после се ядосваш, после ми прощаваш и аз започвам отначало“.

Травматичната връзка е лепилото, което свързва жертвата с насилника и се връща обратно в цикъла на страданието.

Проблемът за привързаността и нарцистичната личност
Психолозите Доналд Дътън и Сюзън Пейнтър провеждат проучване през 90-те години. Те искали да опитат да разберат малко повече за този вид отношения. Те откриват, че много от жените, които се опитвали да напуснат насилствените си партньори, установяват, че не могат да направят това. Това е така, защото те демонстрират изключително интензивен стил на привързаност. Към това се добавяло и ниското им самочувствие, както и доминиращата личност на техния насилник.

Травматичните връзки обикновено се установяват с нарцистични личности. Този тип хора умеят да манипулират, контролират и „източват” жертвите си от всякаква психологическа и емоционална съпротива.

Цикълът на злоупотреба и пристрастяване към вредни чувства
Към емоционалните, когнитивните и поведенческите модели на жертвата се добавя пристрастяване към този нездравословен вид любов. Всъщност те показват толериращ стил на привързаност. Тази форма на съзависимост се характеризира с ниско самочувствие, идеализиране на другия, страх от самота и саможертва към нарцистичния партньор.

За да се запази връзката с травмата, както стана ясно, има определен цикъл на злоупотреба. Той има тенденция да следва следните линии:

• В отношенията се натрупва напрежение - спорове, малтретиране, унижение, глупости и т.н.
• В крайна сметка настъпва по-сериозно събитие и жертвата реагира.
• Насилникът действа бързо, като променя поведението си. Всъщност той показва привързаност, покаяние и желание за промяна.
• Настъпва помирение. Това обикновено е интензивно и възнаграждаващо. След това има кратък период на видима хармония.
• Злоупотребата и лечението се появяват отново. Следователно цикълът започва отново.

Една от основните характеристики на травматичната връзка е, че когато насилникът навреди на жертвата, той очаква да му бъде простено.

Как да се държим в подобни ситуации
Това, което трябва да се разбере за травматичните връзки, е, че те се връщат обратно към дисбаланса на силите. Ето защо е от решаващо значение за жертвата да наруши модела. Това обаче може да бъде сложно, тъй като тя често е напълно изолирана.

Нарцисистите са склонни да отделят жертвите си от техните семейства и приятели. Поради тази причина често им е трудно да напуснат. В тези случаи те се нуждаят от социална подкрепа. Това може да дойде от социалните служби, колегите и съседите.

Ключове за оставяне на травматична връзка
Следните стратегии са полезни при бягство от травматична връзка:
• Жертвата трябва да бъде отделена от агресора. Освен това тя трябва да е наясно с емоционалното насилие, малтретирането и съзависимостта, както и с нездравословната си привързаност към партньора си.
• Развитие на мрежа за поддръжка. Жертвите трябва да имат нови хора в живота си, които могат да им помогнат. Индивиди, с които могат да говорят и да споделят своя опит, за да започват да изпитват чувство за стойност. Всъщност близостта с фигури, различни от техния агресор, ще им помогне да видят положението си по друг начин. Те ще се чувстват по-силни и ще могат да гледат в бъдещето.
• Психологическата терапия е от съществено значение. Това е с цел лечение на травматичната рана и възстановяване на самоличността и самочувствието на жертвата. Освен това тя им дава стратегии за използване, за да не изпадат обратно в старите си модели на формиране на емоционално увреждащи взаимоотношения.

Често хората, които участват в такива отношения, са имали проблемно възпитание и детство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X