Напишете дума/думи за търсене

5 мъчителни етапа на връзката със зависим

Всеки има свой собствен списък с романтични „прекъсвачи” - тези странности, навици и рутинни практики, за които не може да си затворите очите, за да имате успешна връзка.

Някои хора няма да се примирят с тютюнопушенето, алкохола или прекаленото точене на кредитната им карта.
Повечето хора, включително и аз, биха поставили пристрастяването към наркотиците на върха в списъка си.
Случвало ми се е да се влюбя в човек, зависим от опиати. Но не заобичах наркомана, който даваше приоритет на дрогата над всичко останало. Попаднах на човека, който НЕ използваше наркотици - очарователния, сладък мъж, който ме разсмиваше.
Той плени сърцето ми и ми попречи да се откажа от връзката навреме.

Кои са 5-те етапа на обич и връзка с хора със зависимост?

1. Увлечение по фасадата

Когато срещнах приятеля си на парти, веднага бях привлечена от него. Той имаше поразителни сини очи и способност да говори дълго за всичко - от изкуство до философия и наука.
Когато на следващия ден ми написа красноречив имейл, без никакви граматически грешки, бях сигурна, че е възможно най-близо до съвършенството.
Разбира се, той имаше недостатъци.
Ако пиеше прекалено много, когато излизахме, или закъсняваше за срещите ни, изглеждащ не на себе си, му прощавах. В крайна сметка, никой не е съвършен и многото му добри черти компенсираха някакви проблеми в началото.

2. Реене в небесата

Нещата бяха добри за известно време. Бяхме във фазата на медения месец, пълен с невероятен секс и дълги разговори, в които търсехме душите си. Това беше частта от връзката, която кара любовта да се усеща като наркотик.
Това беше първата връзка, която имах от дълго време, в която се чувствах наистина споделена. И двамата наистина бяхме един за друг и споделяхме едни и същи интереси. Гледахме азиатско и европейско кино, след това да се разхождаме из града, хванати ръка за ръка, пийвахме ароматно кафе на някоя пейка и да обсъждаме каквото ви дойде на ум.

В крайна сметка, всички слизаме от облаците рано или късно. Когато се срещате с наркоман обаче, краят на фазата на медения месец идва бързо и решително.
Един ден той попита дали може да му заема пари. Тъй като изкарвах прилични пари, реших, че не е голяма работа да му дам сумата, която поиска. Повярвах му, докато гледах тези хубави сини очи, а той обещаваше да ми ги върне.

3. Приемане на манталитета „Мога да го оправя“
Повече не видях тези пари и скоро исканията му за още започнаха да стават все по-чести, а причините за нуждите му все по-неубедителни. Настроението му се колебаеше диво и той избухваше в гняв заради дреболии.
Спрях да се чувствам в безопасност около него. След като загуби работата си, поведението му излезе от контрол.
Когато разбрах, че кървавите му очи не са от алергии и всички шишенца с хапчета в спалнята му не са му предписани от доктор, исках да му помогна. Прочетох всичко, което можех за пристрастяването и възстановяването от него, за да мога да бъда до него, докато се бори с демоните си.

4. Катализаторът, който носи яснота
За съжаление, партньорът ми не виждаше нещата като мен.
Спорихме дали има проблем и той отхвърли всичките ми усилия да му помогна да пропъди наркотиците и алкохола от живота си. Но вместо да се откажа, аз бях погълната от неговите проблеми.
Приятелите ми спряха да ме канят на партита, работата ми страдаше, докато прекарвах часове в четене на онлайн форуми, където други близки на зависими споделяха своите нещастия. И не спях добре, защото постоянно очаквах онова среднощно позвъняване, което означаваше, че той има проблеми и се нуждае от мен, за да го взема я от районното, я от спешното.
Накрая разбрах, че връзката не допринася за нищо добро в живота ми. Той ме завличаше със себе си.

5. Детоксикация и възстановяване на живота 
Не беше лесно да сложа край на нещата.
Приятелят ми продължаваше да се обажда и да моли за нов шанс, като се кълнеше, че нещата ще се променят. Знаех, че нищо няма да се промени, докато той не е готов да опита рехабилитация.
Също така осъзнах, че толкова свикнах с драмата, че животът без него ми се струваше малко скучен.
Бавно се върнах към нещата, от които ми беше приятно. Отново започнах да кроя планове с приятели.

Но за да се рестартирам, първо трябваше да се откажа от чувството си на вина и да осъзная, че аз не съм виновна. Никой не може да накара наркоман да се изчисти насила – той трябва да го искат сам.

Как се излиза от токсична връзка?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X