Напишете дума/думи за търсене

Жана Бергендорф: Жените, много често не осъзнаваме, че сме жертва на домашно насилие

Жана Бергендорф беше изчезнала от светлините на прожекторите за известно време. Напоследък обаче новините около нея се сипят една след друга. Талантливата певица подкрепи инициативата на манекенката Ивелина Чоева “За теб”, която цели да окаже подкрепа на жертвите на домашно насилие. Освен че става лице на проекта, Жана ще запише и песен. Наскоро тя спечели 250 000 лева от Националната лотария, а част от парите иска да дари. В ефира ще пусне нов сингъл, а скоро се очаква да запише второ парче с Equinox.

- Спечелихте 250 000 лева от Националната лотария. Честито! Разкажете историята с този билет.

- Бях в пиано бар с приятели и тръгвайки си, казах на таксито да изчака да си взема кутия цигари. Имах точно 30 лева в себе си. Ей така ми дойде и поисках два билета с пирамидите от 10 лева. Взех първия и последния, прибрах се вкъщи, където кучето ми самоед, беше надъвкало много мои неща, беше сваляло от простора дрехи... Не ги проверих, легнах си да спя.

- Кучето бебе ли е още, че прави такива бели?

- Не, вече е на 2 години, но ревнува, защото е свикнал да е винаги с мен. В София ни знаят - форда с бялото куче и Жана Бергендорф. Беше изял много неща и полудях. На другия ден го заключих в банята и отидох да се видя със сестра ми в едно заведение, където ядем страхотна рибена чорба. Напоследък съм намалила месото и предпочитам риба. Прибирайки се вкъщи след час и половина, видях, че вратата е изкъртена, не знам какво е направил, но беше успял да я отвори, решетките бяха изядени. Разплаках се, защото за мен 500 лева са голяма сума. Изкарвам парите си с къртовски труд, цяло лято имам по две-три участия на вечер. Сега ми беше трета година, в която правя трибюти по морето.

Един приятел беше с мен у дома и успокоявайки ме, ми каза: “Дай да седнем да изпушим по една цигара”. Тогава се сетих, че имам билети и започнах да търкам. В един момент гледам двата милиона отдолу и чакам да ми се паднат 47 и 90. Казах си, че

ако ги спечеля, ще си купя

къща в Родопите

и няма повече да вляза в града. (Смее се.) И както изтривам последното число на 250 хиляди - беше 79, в първия момент изобщо не се усещам какво се случва, гледам си двата милиона. Нали знаеш, хората винаги гледаме повечето. Като на забавен каданс се върнах, три-четири пъти проверих дали наистина това са числата, да не съм объркала нещо. Обадих се на Националната лотария, казах им номерата на билета и те ми казаха: “Честито! Печелите 250 хиляди”. В този ден сигурно съм изминала около 10 км вкъщи, не можех изобщо да седна, крещях, виках, пищях, скачах. Обадих се на мениджъра ми Иван Иванов и му казах, че съм спечелила.

Има малко предистория - той се грижи и за моите финанси. Събира ми парите, плаща наемите... аз съм с широки пръсти, като всяка една жена. А същия ден нямах участия и той ми каза, че ще изкарам деня с 20 лева. Стана ми тъпо, но го подкрепям в това отношение, защото съм на сезонна работа. И изведнъж спечелих 250 хиляди лева! А той ми каза, че съм родена с късмет.

- Традиционният въпрос - имате ли вече планове какво ще правите с парите?

- Искам да помогна на Магдалена Петрович, една от най-добрите челистки в България. Миналата година ѝ гостувах в Лондон и по същото време се наложи да напусне Роял академи, защото нямаше финансовата възможност да продължи обучението си. Искам да ѝ помогна да продължи да учи.

Ще дам също и за моите четириноги приятели в Мездра. Не е приют, а място, в което мое близко семейство се грижи за около 150 кучета.

Парите се появиха от нищото и искам да направя нещо хубаво. Вярвам в Господ, знам, че го има, и от всички неща, които са ми се случвали в живота. По време на операцията на детето ми от сърце единственото нещо, което можех да правя в този момент, е да се моля на Господ и да вярвам. Синът ми е жив и здрав, той е борец. Леон е уникално дете, вече е на 9 години, здрав, красив, много прилича на мен и сме си заедно.

- При вас ли живее сега?

- С баща му си го гледаме. Стефан не е мърдал от България, но се изписаха какви ли не неща, че ми е взел детето... Не ми го е взел. Бях в един такъв период от живота ми, в който не смятах, че съм достойна и че мога да се грижа за малкия. Това е донякъде моя голяма грешка, но “Любов, любов, ти ме вкара в “Пирогов”, както казват хората. Дадох му правата, защо да не го направя?! Защо трябва да бъдеш егоцентрик, защо трябва да накърняваш детето и да го караш да се чувства несигурно. Затова прецених, че е по-добре да ги дам на него. Освен това синът ми е наполовина датчанин и предпочитам да остане с датски паспорт.

Жана Бергендорф
Жана Бергендорф
Първият човек, на когото се обадих, като спечелих, беше бащата на детето ми. А Леон каза: “Мамо, няма да си даваш парите на никого!”. (Смее се.)

- Искате ли да имате още деца?

- Да, още две.

- Споменахте, че живеете под наем, няма ли да си купите апартамент?

- Не, не искам да имам никакви имоти в България.

- Това означава ли, че не искате да останете тук?

- Да. С Иван имаме идеи някой ден да се явя на руския музикален формат “Голос”. В момента уча руски. Имам желание да отида и в Америка. Моите мечти са огромни, вярвам, че колкото по-големи са мечтите ти, толкова по-голям си ти като човек и като личност. Не ме е страх да пробвам. Знам, че мога.

- Кога го виждате във времето?

- Никога не съм бързала, всичко се случва в точния момент. Както беше и с “Х Фактор”. Нямаше да се явявам, накара ме китаристът Иван Йорданов-Чери и отидох последния ден.

Всичко се случва,

когато трябва

Не си правя планове.

- В момента работите върху нещо различно, разкажете за този проект.

- Запознах се с Ивелина Чоева, която е манекенка и живее в Лондон. Много съм горда с това момиче, промени мнението ми за манекенките, много е умна, освен че е успешен модел, е завършила и “Маркетинг” в Англия. Бях на фризьор, където се видяхме за първи път и се заговорихме. Хареса ми идеята ѝ, че вече е време да се създаде пряк път да се борим с насилието над жени и деца, а също мъже, защото има и такива.Тя стартира кампанията “За теб” и пуска първото мобилно приложение в Източна Европа, което е абсолютно безплатно. В него се съдържа информация за всякакъв вид насилие, има бутони за свързване с полиция, с организациите, които помагат, може да бъде открито къде се намира жертвата. Насилието е както физическо, така и психическо. Много често ние, жените, не осъзнаваме, че сме жертва на домашно насилие, много често ни е страх да отворим тази тема. Много се радвам, че Ивелина дава гласност, защото жената е най-красивото цвете, тя е тази, от която идва животът на едно ново същество. Не съм феминистка, но вярвам, че ние, жените, трябва да се подкрепяме, да бъдем едно цяло и да се пазим.

Аз съм нещо като лице на кампанията. Ще запиша песен, която също ще се казва “За теб”. Искрено се надявам много жени да отворят очите си и да погледнат през нашата призма, да повярват в себе си.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X