Напишете дума/думи за търсене

Как да подобрим комуникацията във връзката

Споровете са склонни да привличат негативни емоции, както медът привлича пчелите. Конфликтите често възникват поради проблеми с комуникацията, защото не знаем как да изразим правилно своите мнения или чувства. Това може да накара партньора ни да ни разбере погрешно или да се почувства нападнат.

Но това не е единственият проблем. Не е важно да знаем само как се общува, трябва да знаем и как да слушаме.
Получаването на информацията, която другият човек се опитва да предаде, ще предотврати ненужно напрежение в отношенията. По този начин може да се избегнат недоразумения и ще бъде по-лесно да ги преодолеем, ако все пак не може да ги предотвратим.

„Когато се разкрием пред партньора си и установим, че това носи изцеление, а не вреда, ние правим важно откритие - че интимните отношения могат да ни осигурят убежище от света на фасадите, на маските, зад които се крием.“
Джон Уелууд

Комуникативни умения в една връзка

Когато се сблъсквате с проблемите, които могат да възникнат от конфликти в отношенията, добрите комуникативни умения са може би най-подходящият инструмент, който може да използвате, за да намерите съвместно решение. Най-добрите съставки за това решение са уважение, разбиране и такт.

Също така е важно да се научите да общувате в точното време, тъй като понякога казваме нещата в неподходящ момент, което кара взаимодействието с другия човек да бъде, меко казано, неидеално.

Проблеми възникват и когато имаме навика да гадаем какво мисли или чувства нашият партньор, защото обикновено грешим в заключенията, които правим. Също така сме склонни да обобщаваме с фрази ала „Ти винаги си безразличен“, „Никога не ме слушаш“, „Ти си безразсъден“, вместо да посочваме какво харесваме и какво не. За нашето невербално поведение е важно да се придържаме към това, което казваме, вместо да сме противоречиви.

Как можем да подобрим комуникацията в нашите взаимоотношения?

На първо място, в междуличностната комуникация е важно да поддържате зрителен контакт, както и изражение на лицето, което е подходящо за ситуацията и това, което се опитвате да кажете. Позата ви трябва да показва, че обръщате внимание на другия човек. И накрая, препоръчваме силата и тона на гласа ви да са спокойни и премерени.

„Най-важното нещо в комуникацията е да чуеш това, което не е казано.“
Питър Дракър

За да избегнете собствени интерпретации един за друг, важно е да замените стандартния изказ с по-оперативен.

Не забравяйте да наблягате на положителна информация, да общувате на подходящото място и в контекста и да използвате подходящ невербален език.

Необходимо е да изразите приятните емоции, които изпитвате, и да признаете нещата, които харесвате. Трябва да може да общувате и с негативните чувства. Би трябвало да обясните на партньора си как се чувствате заради нещо, което се е случило, без да го обръщате на скандал. За да се случи това, социалните умения са от съществено значение.

Как да водим добър разговор
Освен да знаете как да изразите това, което мислите и чувствате към другия човек и отношенията си, важно е да може да провеждате разговори помежду си. Трябва да задавате въпроси, да следите разговора, да слушате партньора си, да водите диалог.

Всичко е възможно, когато вратата на комуникацията е отворена.

Едно важно нещо, което да практикувате, са вашите умения за слушане. Трябва да обърнете внимание на зрителния контакт, както и физическата си ориентация и близостта до отсрещния. За да му покажете, че слушате, може да обобщите какво казва и след това да поискате потвърждение, за да сте сигурни, че сте го разбрали правилно.

Също така е добре да работите върху уменията си за говорене. Важно е да се изразявате от първо лице, като използвате кратки фрази. Когато става въпрос за отправяне на молби, вие също трябва да говорите от първо лице, положително и да се позовавате на конкретно поведение. По-ефективно е да кажем: „Би ме зарадвало, ако отидем на разходка“, отколкото „Винаги се пльосваш на дивана и никога не правим нищо заедно“.

Виждате ли разликата? Тези две съобщения няма да бъдат получени еднакво, въпреки че целта е една и съща (напускане на къщата и прекарване на времето заедно като двойка). Комуникацията е основна част от взаимоотношенията и правилното изразяване на себе си може да бъде разликата между здравословна и удовлетворяваща връзка и увреждаща и токсична връзка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X