Напишете дума/думи за търсене

За вредните навици с любов

Колко пъти се заричаме завинаги да се сбогуваме с цигарите, с прекаляването с някои храни и напитки, или пък да обърнем гръб на излишното пазаруване и постоянните закъснения? Преди да се потръшкате за още някой вреден навик, анализирайте какво ви подсказва той.

В дълбочина

Емоционалният дискомфорт и чувства като вина, неудовлетвореност, гняв, обида често са маскирани от някой вреден навик. Помислете как реагирате, когото някой ви засегне. Някак естествено си създаваме начин поне за малко да избягаме от чувствата, които ни гнетят. Не забравяйте, че прекалената чувствителност към външните дразнители, независимо дали са хора или обстоятелства, ни прави много раними. Ако дълго задържаме отрицателните чувства, ако отново и отново се връщаме и преживяваме огорчението, това нанася дълбоки вреди както на тялото, така и на психическото ни равновесие. В началото вредният навик може да е спасителна лодка, но след време заедно с емоционалната си първопричина да доведе до още по-големи поводи за страх, стрес, тъга. Защото след време тялото реагира с хроничен проблем.

На практика

Всичко е въпрос на баланс. Всичко е въпрос на мярка. Обикновено излизаме от равновесие, когато не можем да понесем този емоционален свръхтовар. И се разтоварваме, макар и временно. Пушачите се втурват към поредната цигара, особено, когато им е нервно или искат да изключат за малко. Други посягат към сладките храни или някое питие, а коя жена не познава опияняващата сила на един дълъг шопинг тур?! Затова помислете какво всъщност компенсирате с дадена дейност. Не забравяйте, че тялото реагира на отрицателните емоции, но и физическият дискомфорт причинява лошо настроение.

Знаците на тялото

Ако не предприемете конкретни стъпки, организмът ще ви подскаже, че няма време за губене. Когато сте напрегнати, възниква промяна в електрическия потенциал при предаването на импулсите по нервните влакна, а това води до разнообразни нарушения. Безсъние, гризане на нокти, сърбежи, отчаяно желание за цигара, шоколад или пък питие. Перманентният стрес обременява нервната система и видимо повлиява на настроението. Стремим се да компенсираме с нещо, което веднага ще предизвика отделяне на ендорфини (хормоните на щастието). А трябва да се отпуснем и да си починем. Такъв регулиращ ефект има минералната сол магнезиев фосфат (Шуслерова сол №7). Приета вечер тя “гаси светлините”, приета сутрин “ги запалва”. №7 помага при желание за цигара или пък за шоколад. Таблетка под езика може успешно да ви отдалечи от вредните мисли за тях. При нужда изсмучете няколко таблетки.

Вие сте на ход!

Знаете вече как да помогнете за релакса на тялото. Но това не е всичко. Останалото зависи само от вас. Макар и да ви разочароваме… и във финалните редове няма да откриете точна рецепта как да откажете цигарите или да забравите за успокояващата порция с храна. Когато посочите пред себе си какво не е наред, когато изкажете на глас, това което ви гнети, когато поставите на място човека, който ви напряга… Тогава ще откриете лечителя в себе си. Няма по-важно откритие. Заслужава си да го направите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X