Напишете дума/думи за търсене

Седмично меню срещу пролетна авитаминоза

Ако в последно време чувствате липса на енергия, изморявате се бързо и нямате желание за велики дела, вероятно страдате от авитаминоза. Авитаминозата може да се прояви и в склонност към чести простуди, кожни проблеми, чупливи нокти, кървена на венците. За да се справите с липсата на витамини в края на зимата и началото на пролетта, обърнете внимание на менюто си.

Продукти, богати на витамин А, са морковите, спанакът, тиквата, зеленият лук, магнозът, чушките. Те ще ви помогнат да си осигурите здрава кожа, сияен тен и ще намалят риска от простуди и грип. Недостигът от този витамин може да предизвика умора, безсъние, депресия.

Витамин В1 ще си набавите от граха, овесените ядки, пълнозърнестия хляб. Източници на витамин В2 са млечните продукти, черният дроб, яйцата. Като цяло витамините от В групата са полезни за здравето на нервната система. Богати на витамин С са цитрусите, кивито, броколито, чушките, зелето, шипките, киселецът. За да избегнете дефицита на витамин D хапвайте редовно мазна морска риба, хайвер, млечни продукти, яйчен жълтък.

Витамин Е има в соевото масло, орехите, лешниците, зехтина и слънчогледовото масло. Храни, богати на витамин К, са зеленолистните (маруля, спанак, лапад), зелето (включително и брюкселското), карфиолът, броколито, авокадото, кивито, бананите, пълнозърнестите, зърнените, млечните продукти.

Дробчета с ориз и грах

60 мин/ 4 порции

Необходими продукти:

500 г пилешки дробчета

1 ч.ч. бланширан ориз

100 г доматена паста

1 консерва грах

1 глава лук

1 глава чесън

100 мл растително масло

сол

Начин на приготвяне:

1. Измийте дробчетата и ги задушете в загрято растително масло за около 3 - 5 мин, като разбърквате.

2. Добавете нарязаните лук и чесън и гответе на среден огън още 3 - 5 мин, като не спирате да разбърквате. Добавете доматената паста, разбъркайте и оставете на огъня още 3 - 5 мин.

3. Прибавете ориза и граха, посолете и залейте с 1,5 ч.ч. вода. След кипне и течността се абсорбира, намалете огъня, захлупете и гответе още 35 - 40 мин.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X