Напишете дума/думи за търсене

За какво е полезно броколито

За броколито се знае, че притежава добри противоракови свойства. Данни от последни изследвания сочат, че зеленчукът има и други ценни качества. Доказано е, че това растение от семейство кръстоцветни стимулира имунната система и забавя процеса на стареене.

Лекари от Калифорнийския университет са открили в броколито химическо съединение, наречено сулфорафан, което активира няколко антиокислителни гена и ферменти в имунните клетки. По този начин се възпрепятства унищожителното действие на свободните радикали.

Свободните радикали са резултат от нормалните процеси в организма. Появата им провокира възпалителни процеси и окисляване на тъканите, което ги уврежда и води до поява на различни заболявания. Според водещи специалисти именно наличието на свободни радикали е една от най-сериозните причини за стареенето.

Освен това сулфорафанът си взаимодейства с белтък Nrf2, който регулира антиокислителния процес в организма и чрез него активира стотици защитни и подмладяващи гени и ферменти. Сулфорафанът е полезен за сърцето и пази артериите от запушване.

Броколито забавя стареенето

Оказва се, че екстракт от броколи е най-надеждната защита от рак на кожата според резултати от редица изследвания. Тестове, направени на доброволци в университета "Джон Хопкинс", са доказали, че изгаряния на кожата от слънцето бързо намаляват при използване на екстракт от броколи. Съставката сулфорафан, съдържаща се в броколито, предотвратява почервеняването и отичането на кожата средно с 37%.

Установено е още, че действието на екстракта от броколи е много по-различно от това на слънцезащитния крем. Докато слънцезащитните продукти отразяват слънчевите лъчи и поглъщат ултравиолетовите, екстрактът от броколи стимулира изработването в организма ни на защитни ферменти, които пазят кожата от вредните лъчи.

Предпазващото действие на екстракта трае достатъчно дълго - няколко дни след като се прекрати използването му. Сега усилията на специалистите са насочени към създаване на концентрат от броколи под формата на гел или крем.

Любимите храни ви издават

Мазни, кисели, сладки

Често феновете на някои или на всички тези храни водят сериозни битки с наднорменото тегло. Проблемът с въпросните изкушения е, че те са по-трудни за преработване от организма. Ако често похапвате тлъстички пържолки, кисели краставички или сладки, тялото ви подсказва, че има нужда от помощ при преработването на мазнините. Те остават неусвоени, ако киселинността в организма не е в нормалните граници. Мазната или суха кожа и коса са например сигурен признак, че мазнините не се усвояват нормално. В този случай имате спешна необходимост от натриев фосфат. Това е минералната сол, която осигурява преработването на мазните и тежки храни.

Солени

Пристрастените към бялата подправка рискуват да си навлекат проблеми като високо кръвно, отоци или дехидратирана кожа. Солта е важен фактор за баланса на течности в организма. Но тя изпълнява тази функция, ако е в точното количество, на точното място в клетките.

Пикантни, пушени храни, горчица, кетчуп

Може би няма да повярвате, но именно тези храни издават нуждата ви от калций. Обяснението е просто. При производството им се ползва калциев фосфат (Е 341), който лесно се усвоява и играе ролята на подобрител. Освен това си хапвайте и сусам, който е много по-богат на калций от тях. И по-полезен, разбира се.

Какао, шоколад

Ако и вие сте в отбора на шокохолиците, със сигурност познавате терапевтичната сила на най-популярното какаово изкушение. Приемаме за нормално, че шоколадът дава енергия по време на изпит, при физическо натоварване или при стресови ситуации. Тайната е голямото количество магнезий в какаото. В комбинация със сладостта му се получава отделяне на ендорфини (хормоните на щастието). Признавате, че сте пристрастени към това произведение на сладкарското изкуство... Тогава задължително ще ви трябва и средство, с което организмът да го усвоява по-добре. Това е магнезиевият фосфат, който отпуска мускулите, не позволява възникване на спазми, грижи се за работата на сърцето и облекчава неприятните менструални болки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X