Напишете дума/думи за търсене

Какви са симптомите на авитаминозата

Авитаминозата, чиито симптоми много често напомнят на алергична реакция, всъщност включва цяла група състояния и заболявания, които се предизвикват от хроничен или продължителен дефицит на един или повече витамини.

Витамините и минералите са необходими за нормалната обмяна на веществата. Те играят ролята на катализатори на различните ферментни системи. Всяка група витамини - А, В, С и др. е отговорна за определена функция на организма. Симптомите на авитаминоза зависи от вида на липсващия витамин. Болести свързани с авитаминозата са пелагра, бере-бери, скорбут, рахит и кокоша слепота.

Основни симптоми на авитаминозата

- Трудно събуждане сутрин

- Сънливост през целия ден

- Вялост, уморяемост

- Трудна концентрация на вниманието, разсеяност

- Раздразнителност по всеки повод

- Депресия

- Влошаване състоянието на кожата

- Понижен имунитет

Пелаграта възниква, когато в менюто на човек няма достатъчно ниацин. Никотиновата киселина или витамин В3 има огромно значение за нормалното функциониране на храносмилателната система и нервите, а така също оказва влияние за състоянието на кожата. Заболяването понякога се нарича и болест на 3-те Д-та - диария, дерматит, деменция. Други симптоми на този вид авитаминоза са обрив, язви в устата, повръщане, тремор.

Недостатъчният прием на витамин В1 или тиамин може да предизвика полиневрит или "бери-бери". Симптомите на този вид авитаминоза включват болка и подуване на краката и ходилата, сърцебиене и загуба на мускулна маса на краката.

Продължителният дефицит на аскорбинова киселина или витамин С може да е причина за едно от най-старите заболявания - скорбут. От скорбут са умирали още рицарите от кръстоносните походи и моряците в експедициите на Васко да Гама. Симптомите на скорбут са слабост, възпаление на венците, анемия, болки в ставите и кръвоизливи в кожата. При някои групи хора има особено висок риск от заболяване от скорбут. Това са възрастни хора, деца, пациенти с психични проблеми, както и хората, страдащи от алкохолизъм.

Друго заболяване, което възниква в резултат на недостиг на витамини (липса на витамин D) е рахит. Признак на болестта е отслабването на костната тъкан. Витамин D в организма контролира производството калций и свързването на фосфатите.

Основно оръжие в борбата с авитаминозата е балансираното хранене. Препоръчват се плодове, зеленчуци, птиче месо и риба. Те съдържат лесно усвоими витамини и минерали.

Но дори при най-разнообразно хранене организмът не може да получи всички необходими му витамини и микроелементи. Затова се препоръчва два пъти в годината да се приема поливитаминов комплекс.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X