Напишете дума/думи за търсене

Как да избираме плодове и зеленчуци

Растителната храна е източник на множество полезни вещества – фибри, витамини и микроелементи. Същевременно обаче производителите често подобряват плодовете и зеленчуците с химически вещества, които може да причинят вреди на тялото.

Признаци за наличие на нитрати

Специалистите са установили връзка между външния вид на плодовете и зеленчуците и наличието на химически вещества.
Структура и свежест. Завехналият вид е признак, че зеленчуците и плодовете са „заставени” да растат бързо в кратки срокове с помощта на нитрати. Ако вземете в ръка връзка магданоз, лук или салата вертикално, а тя се наклони веднага на една страна, значи най-вероятно има наличие на нитрати.
Освен нитрати, зеленчуците и плодовете може да съдържат и т.нар. нитрозни бактерии, които „живеят” на повърхността и причиняват бързо гниене. Огледайте внимателно повърхността – ако има дори и леки признаци на загниване, не купувайте продукта.
Има и още нещо – в плодовете и зеленчуците има изобилие от антиоксиданти, които частично неутрализират негативното въздействие на нитратите върху организма. Колкото са по-свежи, толкова повече са антиоксидантите. Затова е най-добре да пазарувате сутрин – тогава е по-вероятно плодовете и зеленчуците да са по-пресни. Обръщайте внимание и на еластичността и свежестта на листата и кората на плодовете на зеленчуците – те са важен показател дали пред вас има пресни продукти.

Размер. Заради високите дози нитрати зеленчуците може да израснат прекалено големи, тъй като химията действа като стимулатор на ръста; или обратно – да са по-малък от средния размер, тъй като са се „изсушили” от завишените дози стимуланти. Затова избирайте продукти с обичайни размери. Например, листата на спанака обикновено не са по-големи от яйце, а стрък магданоз без нитрати не надвишава 15 см.

Цвят и мирис. Прекалено светлият или неравномерен цвят по правило е сигнал, че зеленчуците не са расли под слънчевите лъчи – липсата на фотосинтеза е причина за бледия цвят. Светлият цвят в съчетание с обичаен размер често означава, че зеленчукът е пълен с нитрати. Високите дози нитрати стимулират бързия растеж, в резултат на което зеленчукът не успява да съзрее. По същата причина нитратните продукти не ухаят или ухаят слабо. Ако има мирис на метал – без съмнение химията е в изобилие. За доматите има още един тест – ако цветът отвътре е по-светъл от люспата, почти сигурно има нитрати – затова не се стеснявайте да помолите продавача да разреже домата.

По-добре местни, отколкото вносни. Логиката не е в патриотизма, а в срока на съхранение – зеленчуците, предназначени за износ, трябва да са по-трайни, поради което често са „богати” на химия.

Колко нитрати може да поеме организмът без вреда

Безопасната дневна доза нитрати е 5 мг на 1 кг телесна маса. Тоест, средно, 325 мг за възрастен човек. При доза 10 мг на 1 кг телесна маса започват нарушения в дейността на щитовидната жлеза, сърцето, централната нервна система. Затова преди да си сервирате обилна салата на вечеря, помислете дали вече не сте приели дневната си доза нитрати на обяд.

Как да ги обезвредите
1. Ако не сте убедени, че сте купили екологично чисти плодове и зеленчуци, по-добре не ги яжте сурови в големи количества. Вярно е, че след топлинна обработка витамините намаляват, но така поне ще намалите негативното въздействие на химията върху организма.
2. Накиснете зеленчуците в солен разтвор (1–2 ч.л. сол на 1 ч.ч. вода) за 30 мин – така ще премахнете част от нитратите.
3. Както вече беше споменато, антиоксидантите намаляват риска от отравяне с химични вещества. Най-много антиоксиданти има в лимоните, боровинките, ябълките и ябълковия оцет – така че подправяйте салатите с тях.
4. Редовно включвайте в менюто си продукти, които имат способността да извеждат от организма вредните вещества: кисело, извара, чай. Доказано е, че това намалява съдържанието на нитратите в организма със 70–80%
5. Най-много нитрати се натрупват в: кората на картофите, тиквичките, цвеклото, краставиците; стъблото (кочана) на морковите, доматите и зелето; опашката на репичките и ряпата (близо до стъблото). Ако премахнете тези части, ще консумирате по-малко нитрати.

Първа помощ при отравяне
Симптомите за отравяне с нитрати са: болки в стомаха (дори и слаби), гадене, главоболие.
1. Промийте стомаха 3–4 пъти с физиологичен разтвор (1 ч.л. сол на 2–3 ч.ч. вода) или с обикновена вода.
2. Приемете активен въглен (според указанията на листовката или след консултация с лекар). След 5–10 мин изяжте 1 с.л. мед и изпийте чаша вода – така въгленът ще слезе към тънките черва, където също е необходимо прочистване. Повтаряйте тази процедура на всеки 2 часа до подобряване на състоянието.

За още практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X