Напишете дума/думи за търсене

По кои признаци да разберем, че сме дехидратирани

Цели три четвърти от тялото ни се състоят от вода. Ние обаче рядко си задаваме въпроса откъде се взима тази вода и защо никога не свършва. Лошата новина е, че свършва. Ако не си набавяте редовно необходимата доза правилни течности (уискито и бирата са неправилни), ако въздухът е сух, ако имате температура или диария, възможен е преразход на вода. Най-очевидният симптом за дехидратация е жаждата. Но в напрегнатото всекидневие сме се научили да го пренебрегваме, мнозина са склонни да бъркат жаждата с глад, а при пушачите сигналните системи са нарушени. Кои са симптомите, които ще ви подскажат, че тялото ви крещи за вода.

Козметични проблеми

Някои дерматологични и козметични проблеми може да възникнат от обезводняване. Сред тях са отоците по лицето, мазната кожа, пъпките, малките бръчки. Опитайте да пиете по 1,5–2 л вода дневно в продължение на десетина дни и ако не помогне, посетете дерматолог.

Болка

Главоболие – от липса на течности често боли глава – в мозъка водата е около 85%. Когато този показател се понижи, в мозъка не постъпва достатъчно количество кислород и токсините не се извеждат. Ситуацията е съвсем сериозна, тъй като последиците от дехидратацията може да причинят Алцхаймер и Паркинсон. Направете пауза след този параграф и си сипете вода.

Мускулни крампи. За нормалната дейност на мускулите е необходима свободна циркулация на натрий, магнезий и други вещества, пренасяни от кръвта с помощта на течностите.

Апетит

Усещанията за жажда и глад често се бъркат, затова ако изпитате глад по необичайно време, изпийте първо чаша вода. Но имайте предвид, че силната обезводненост може да доведе до пълна липса на апетит.

Глад за солено. Молейки ви за сол, тялото се опитва да възстанови водно-соления баланс, нарушен заради дехидратацията.

Алергия към храни, които преди са ви понасяли нормално. Според някои лекари алергичните реакции може да са свързани с недостиг на течности. При дехидратация се повишава нивото на хистамин, който провокира видните прояви на алергиите.

Телесни течности

Тъмната, концентрирана урина е признак, че има недостиг на течности в отделителната система.

Запек – доведеното до отчаяние тяло се опитва да си достави вода от всички възможни източници.

Гъста слюнка – още един симптом за дехидратация, който води до натрупване на налепи по езика и неприятен дъх.

Настроение

Сънливост – произтича от защитната реакция на обезводненото тяло срещу летаргията.

Тревожността и агресията може да са следствие от хормонален дисбаланс, който на свой ред да е резултат от дехидратация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X