Напишете дума/думи за търсене

Защо се напукват устните: 5 основни причини

Сухите, напукани устни са не само удар по красотата, но потенциална опасност, заради възможността от проникване на вируси, гъбички и инфекции в тялото. Известно е, че най-доброто лечение е превенцията на проблема. За да избегнем нацепването на устните, е необходимо да се запознаем с причините. Всички знаем за студеното време и необходимостта от използването на балсам за устни, кои обаче са по-неизвестните рискове.

1. Неправилен избор на паста за зъби или червило

Когато избирате паста за зъби, червило или гланц за устни, винаги внимателно проверявайте състава. Много пасти съдържат натриев лаурилсулфат (SLS), който често предизвиква изсушаване на кожата на устните и нацепване. Същите последствия има и хранителния антиоксидант пропилгалат (Е310), който присъства в състава на много червила.

2. Постоянно облизване на устните

Без съмнение, слюнката овлажнява устните – но не за дълго. Скоро след това, заедно със слюнката, от повърхността на устните се изпарява цялата влага. Затова облизването на устата води до още по-сериозно изсъхване, а това означава, че проблемът с напукването и нацепването се задълбочава, вместо да се реши.

3. Дехидратация на организма

Кожата на устните, за разлика от по-голямата част от повърхността на тялото ни, няма мастни жлези и именно заради това изсъхва толкова бързо. Прекалено сухите и лющещи се устни може да са симптом за обща дехидратация на организма. Решението е просто – всекидневно пийте повече вода.

4. Дишане през устата

Когато дишате през устата, въздухът постоянно преминава по кожата на устните и по естествен начин я изсушава. Този факт трябва да се отчита, особено при настинки, когато дишането през носа е затруднено. Затова по време на боледуването трябва да се отнасяте с повишено внимание към устните и да ги увлажнявате постоянно с подходящ балсам.

5. Голямо изобилие от плодове и витамини

Известно е, че всичко е полезно с мярка, така че и стремежът към здравословен начин на живот може да предизвика неприятности. Сокът от цитруси изсушава устните, а излишъкът от витамин А също може да доведе до пукнатини и лющене на деликатната кожата в тази зона.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X